Hvad nu hvis tager pessimisterne fejl?
Spådommene om et nært forestående fald i aktiemarkederne tager i øjeblikket til i styrke. Efter otte år, kan aktierne vel ikke blive ved med at stige?
Der er ikke noget at sige til, at nervøsiteten stiger rundt omkring. Men hvad nu, hvis de er nervøse uden grund? Kan det være tilfældet, at overskrifterne i aviserne og profetierne fra analytikerne mere er baseret på følelser end på fakta? Det er menneskelig at opbygge mentale forklaringsmodeller for at normalisere det udsædvanlige.
Det har slået mig, hvordan fokus i de seneste måneder har været rettet mod prisen på aktierne, når man har kigget på forholdet pris/indtjening. Således kommunikerede den amerikanske centralbank kort efter rentemødet i marts, at prisen på selskaberne i forhold til deres indtjening ligger et godt stykke over det historiske gennemsnit og at nogle «ser aktiekurserne som ganske høje i forhold til standardmålet for værdifastsættelsen." Næsten samtidigt den 3. april advarede den nobelprisvindende økonom Robert Shiller, at hans CAPE-mål, som er en variant af pris/indtjening, lå på hele 29, hvilket var næsten dobbelt så højt som snittet på 15. Et tal, der kun er overgået i 1929 og 2000.
Men, hvad nu, hvis det er indtjeningen, som er unormalt lav og dermed resulterer i en udsædvanligt høj prisfastsættelse? Indtjeningen per aktie for den amerikanske S&P500 ligger nu blot 22,4 procent højere end for ti år siden i 2007. Det giver en årlig stigning på kun 2,1 procent, hvilket er lavt sammenlignet med periode 1990 til 2007. Her lå den årlige stigning på 8,1 procent.
Mange af de toneangivende økonomiske indikatorer i verden peger på en stærk underliggende udvikling. Ledigheden falder i både USA og Europa, optimismen stiger i de fleste markeder, og det gør efterspørgslen efter varer og tjenester også. Det amerikanske VIX indeks, der ofte omtales som frygtindekset ligger på et lavt og relativt stabilt niveau.
Der er derfor også mange gode argumenter for at tage det modsatte standpunkt i forhold til pessimisterne. Der er fortsat plads til pæne stigninger. Det kan sagtens være, at vi bliver vidne til, at selskabernes indtjening vil øge og give aktiekurserne nye løft. Med andre ord er aktier muligvis slet ikke så dyre som de ser ud til, hvilket markedet ser ud til at være lidt langsomt om at opfatte.