Investor

Centralbanker skal fjerne Greenspans profeti om obligationsboble

Artiklens øverste billede
Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest.

Den tidligere amerikanske centralbankchef, 91-årige Alan Greenspan, kom for nyligt med en ildevarslende profeti: Realrenterne i obligationsmarkedet er alt, alt for lave. Der er tale om én stor boble. Og når den sprænger, vil det være skidt for alle.

Nu har Greenspan ikke altid ramt plet. Han sad som centralbankchef i en uhørt lang periode fra 1987-2006 og kunne notere kollapset i Savings & Loans institutioner i årene omkring 1990 og den ekstreme IT-boble, der brast efter år 2000. Han nåede at give stafetten videre til Ben Bernanke i 2006, der måtte rydde op under og efter den store finanskrise omkring 2008. Greenspan blev kritiseret for at lade boligboblen vokse og at lade finansiel deregulering gå alt for langt. Al den erfaring har Greenspan nu med i bagagen og står vel bedre rustet end nogensinde før til at spotte en boble.

Hvor galt står det til? Jo paradoksalt nok er boblen større på de europæiske rentemarkeder end på de amerikanske. Den aktuelle effektive rente på en 10-årig amerikansk statsobligation ligger på 2,16 pct. Den observerbare inflationsrate (målt ved CPI – forbrugerprisindekset) ligger på 1,7 pct. Hvis man forsimplet antager, at renten og inflationen er på samme niveau over det næste års tid, vil man som investor stå tilbage med en realrente før skat på knap 0,5 pct. De færreste er uenige i, at der her er tale om en lav realrente, hvad der kan ligge både institutionelle, cykliske og strukturelle årsager bag.  Men realrenten er trods alt positiv.

Her på den anden side af Atlanten står det værre til. I Europa er der reelt tale om en ekstrem prisdannelse i obligationsmarkedet. 10-årige tyske statsrenter handler i blot 0,35 pct., mens inflationsraten (CPI) ligger på 1,8 pct. Det efterlader investorer med en realrente omkring -1,4 pct. Man kunne anvende inflationsraten på tværs af Euroområdet, der ligger på 1,5 pct., eller mere fremadskuende inflationsindikatorer, der ligger på 1,5-1,7 pct. Det ændrer ikke billedet af negative realrenter på over 1 pct. Det samme gælder i Danmark.

Vi kan på godt og ondt takke den europæiske centralbank, ECB, for, at vi nu står med en massiv boble på de europæiske obligationsmarkeder.

Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest.

Vi kan på godt og ondt takke den europæiske centralbank, ECB, for, at vi nu står med en massiv boble på de europæiske obligationsmarkeder. ECB har siden oktober 2014 støvsuget markedet for statsobligationer med opkøb på ca. 2.100 mia. EUR. Hvad sker der, når ECB som ventet gradvis udfaser sine opkøb i 2018?  Samtidig med at den amerikanske centralbank sælger ud af sin obligationsbeholdning? Det er oplagt, at det flytter efterspørgsels-udbudsbalancen i retning af lavere priser på obligationer (kursfald), svarende til højere renter.

For os er spørgsmålet ikke, om vi går højere renter i møde, men hvordan vi går højere renter i møde. Det er vores forventning, at ECB – og Federal Reserve - vil være forsigtige og pragmatiske på vejen mod en verden uden QE-programmer (obligationsopkøb). Derfor venter vi kun moderate rentestigninger forude. En 10-årig dansk statsrente er steget 0,4 pct. point det seneste år til aktuelt 0,52 pct. Et godt bud kunne være en tilsvarende stigning i det kommende år til omkring 1 pct. i rente.

Risikoen er, at Greenspan får ret. Vi håber, at han tager fejl. Det har han gjort før. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.