Investor

Storinvestor om møde, der kan sende renterne op og aktierne ned: »Det vigtigste i år«

Det er ventet, at Den Europæiske Centralbank i morgen vil komme med nyt om en reduktion af sit storstilede opkøbsprogram.

Skal ECB fortsætte med at opkøbe værdipapirer for 60.000.000.000 euro. om måneden, eller er tiden kommet til at trappe ned? Foto: AP/Boris Rössler

»Det vigtigste i år.«

Sådan lyder beskrivelsen fra Industriens Pension af det møde i Den Europæiske Centralbanks (ECB) såkaldte Styrelsesråd, som finder sted i morgen. Mødet kan nemlig få renterne til at stige.

»Vi vurderer, at der er større risiko for, at mødet sender renterne op end ned. Hvis det sker, vil det få en negativ effekt på det europæiske aktiemarked og sende euroen op,« lyder det i en kommentar fra Morten Kongshaug, der er porteføljemanager i Industriens Pension.

ECB opkøber i øjeblikket obligationer for 60 mia. euro om måneden, og det storstilede opkøbsprogram blev sat i søen for at banke inflationen op og derigennem sætte mere gang i økonomien i eurozonen.

Men nu er tiden altså ved at være inde til at skrue ned for programmet, og ECB har lagt i kakkelovnen til, at den i morgen vil udstikke retningslinjerne for det kommende års pengepolitik inklusive forløbet af det store opkøbsprogram. ECB har således allerede indikeret, at det sidstnævnte vil blive aftrappet.

»Programmet giver banken vanskeligheder, da det i stigende grad er svært at finde egnede obligationer at købe op i. Endvidere er pessimisme vendt til svag optimisme i forhold til opfyldelse af ECB’s målsætning om en årlig HICP inflation på 2 pct. Det taler for, at man kan begynde at aftrappe programmet inden længe, og alt tyder på, at normaliseringstiltag af den ekstremt lempelige pengepolitik er på tegnebrættet,« lyder det fra Morten Kongshaug.

Han peger på, at man skal holde øje med, hvorvidt der bliver talt om brutto eller netto i forhold til en eventuel reduktion af opkøbsprogrammet.

»Banken har allerede en obligationsbeholdning, som løber udløber med ca. 10 mia. euro om måneden i 2018. Hvis ECB nævner bruttotal for opkøb på mindre end 40 mia. euro, vil det blive opfattet som en relativ hurtig afvikling af programmet, der vil kunne sende renterne op,« lyder det fra Morten Kongshaug.

Han peger samtidig på, at det også kan sende renterne op, hvis programmet bliver afsluttet på mindre end ni måneder.

»Når det så er sagt, vil det også kunne lade sig gøre at sende renterne ned, hvis ECB eksempelvis alene annoncerer den ventede aftrapning af opkøbsprogrammet uden at angive en slutdato og samtidig holder fast i, at inflationsudviklingen er svag. Uanset hvad bliver det en vanskelig balanceagt for ECB, hvor alle signaler vil blive gennemanalyseret til mindste detalje.«

Læs også
Top job