Aktier

USA/lukning: Trump-advarsel gav kurshug - ny nedtur til banker

Aktierne i USA faldt tungt onsdag, efter at USA's præsident, Donald Trump, sent tirsdag advarede om "to meget, meget smertefulde uger" for amerikanerne.

Det skræmte investorerne, som nu ser frem mod yderligere nedlukning i USA, og som ellers de seneste par uger havde løftet aktierne noget op af hullet på baggrund af politikernes økonomiske hjælpepakker og finansiel indsprøjtning i billion-klassen fra USA' centralbank.

Torsdag synes investorerne dog at have slået koldt vand i blodet, idet de tre store indeksfutures stiger 1,1-1,2 pct.

Det brede S&P 500-indeks tabte onsdag 4,4 pct., men var på et tidspunkt så langt i minus som med 5,3 pct. Dow Jones og teknologitunge Nasdaq mistede også begge 4,4 pct.

Donald Trumps advarsel tirsdag aften faldt sammen med, at amerikanerne kunne konstatere, at 865 af deres landsmænd tirsdag døde på grund af coronavirusset.

- Investorernes pessimisme i dag er så slem som på noget tidspunkt. Alle estimater for, hvornår det her vil ende, skubbes ud i fremtiden, hvilket betyder et endnu hårdere slag mod BNP og indtjeningerne, sagde Dennis DeBusschere, direktør hos ISI Evercore, til Bloomberg News.

ENORM ØKONOMISK SAMMENTRÆKNING

Investorer, analytikere og økonomer kæmper under krisen med at forstå, hvad de økonomiske effekter af nedlukningen af økonomierne vil være, og hvad det i sidste ende vil betyde for selskabernes indtjening.

Mens der onsdag kom overraskende stærke tal fra den kinesiske økonomi, ligesom nedturen i nøgletallene fra USA var mindre end ventet - blandt andet med et fald i marts på kun 27.000 arbejdspladser i det private jobmarked mod ventede 150.000 - så er der mange forskellige bud på, hvor stor sammentrækningen i USA's økonomi vil blive.

- Der er ingen let måde at kvantificere hverken den økonomiske nedlukning, eller hvordan en eventuel genrejsning vil se ud, da de penge- og finanspolitiske tiltag er ligeså historiske som den økonomiske nedtur, kommenterede Art Hogan, chefstrateg hos National Securities, over for Reuters.

Investeringsbanken Goldman Sachs har dog senest beregnet, at USA's økonomi i andet kvartal vil trække sig sammen med hele 34 pct. Selv om politikerne i USA har lanceret en stimuluspakke på 2200 mia. dollar, og selv om Federal Reserve hver dag pumper tocifret milliardbeløb ind i finansmarkederne.

BANKERNE IGEN RAMTE

Nedturen på aktiemarkederne blev onsdag fulgt til dørs af endnu et rentefald i USA, hvor den tiårige rente dalede med 5 basispoint til 0,62 pct., og den er ikke langt fra sin bundrekord i 0,54 pct. for tre uger siden.

På sektorfronten udgjorde forsyningssektoren bunden i S&P 500 med et fald på 6,1 pct., mens fast ejendom mistede cirka det samme.

Finansaktierne faldt også med 6,0 pct. Bankerne er hårdt ramte af den ultralave rente, der udhuler indtjeningen på rentemarginalen, mens den økonomiske opbremsning desuden gør ondt på forretningsomfanget. JPMorgan Chase, USA's største bank, faldt derfor med 6,3 pct. onsdag, mens Bank of America mistede 6,9 pct. Citigroup bakkede også med 8,6 pct., og Wells Fargo tabte 7,4 pct.

OLIEKONKURS

Udover det var der fald til industrisektoren på 4,4 pct., og energiaktierne smed 4,6 pct. Her trak Chevron ned med et minus på 5,4 pct., mens Whiting Petroleum - uden for S&P 500 - mistede 44,5 pct., da skifferolieproducenten indgav konkursbegæring. Olieprisen er faldet med 66 pct. siden nytår, og mange af de små olieproducenter vakler af den grund.

Dagligvareaktierne klarede sig onsdag bedst med et minus på 1,8 pct., mens it-aktierne mistede 4,7 pct. Det var da også navne som Apple og Microsoft, der trak mest ned i markedet med fald på 5,3 pct. og 3,6 pct.

Desuden dalede Alphabet, ejeren af Youtube og Google, med 5,2 pct., mens Facebook dykkede med 4,3 pct. Amazon faldt mere beskedne 2,2 pct.

Xerox drattede også med 7,1 pct. Koncernen droppede tirsdag aften sit fjendtlige overtagelsesforsøg af HP. På grund af virusudbruddet. Dermed sparede Xerox ellers de 35 mia. dollar i kontanter og aktier, man skulle have givet for HP, hvis aktie faldt 14,5 pct.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.