Aktier

USA/tendens: Klar til at fortsætte den grønne bølge

Der er grønt lys og fuld fart frem for de amerikanske indeksfutures frem mod genåbningen af aktiemarkedet i New York efter den forlængede weekend i anledning af uafhængighedsdagen lørdag, som holdt finansmarkederne lukket fredag.

Futures for de tre ledende amerikanske aktieindeks - det brede S&P 500-indeks, det teknologidominerede Nasdaq-indeks og de tunge aktiers Dow Jones-indeks - ligger i formarkedet med plusser på 1,1-1,3 pct.

Dermed er der udsigt til, at de amerikanske børser vil ride med på den positive bølge, som indledte ugens aktiehandel i Asien, og som ruller videre over de europæiske markeder.

POSITIVT KINESISK HINT

Baggrunden er ifølge Bloomberg News, at handlerne håber på en stærk genopretning af økonomien efter de trængsler, som udbredelsen af coronavirus har givet anledning til. Og mere konkret giver en leder i den kinesiske finansavis Securities Times grund til en fortrøstningsfuld stemning. Lederen lægger vægt på vigtigheden af, at fremme et "sundt" positivt marked efter Covid-19-epidemien, hvilket betegnes som mere essentielt for økonomien end nogensinde.

De kinesiske statsstyrede medier har længe guidet investorerne, når tvivl om retningen har ramt markedet, både gennem at tale aktierne op eller ved forsøg på at køle den overophedede spekulation ned.

- I de seneste uger har kinesiske data været positive. Økonomien er i bevægelse, og det kan løfte globale aktier en smule, mener schefstrateg Seema Shah hos Principal Global Investors ifølge Bloomberg News.

Handlerne tillægger de optimistiske impulser fra øst mere vægt end den fortsat stigende udbredelse af coronavirus i USA.

- Meget få mennesker tror, at der vil kommen en drakonisk nedlukning igen, og ny vaccine hjælper til at reducere bekymringerne, udtaler seniorinvesteringsrådgiver James Athey i Aberdeen fra Standard Investments til Bloomberg News.

TEKNOLOGI I SØGELYSET

På selskabsniveau er der frem mod markedsåbningen opmærksomhed til de store teknologiaktier som Googles Alphabet, Amazon og Facebook, som er i risiko for øget regulering i EU for at hindre påståede konkurrencehæmmende aktiviteter, gennemtvinge højere skattebetaling og sikre større ansvarlighed i forhold til illegalt indhold på deres platforme.

Men i formarkeder er der plus på 1,3 pct. til Alphabet, på 1,2 pct. til Facebook og fremgang på 1,6 pct. til Amazon.

For Boeing byder ugen på flere testflyvningen med Boeings kriseramte 737 Max-fly foretaget af statsansatte piloter og besætninger fra hele verden for at tjekke kontrolsystemerne. Markedet ser positivt på testflyvningerne og løfter flyaktien 2,1 pct. i formarkedet.

RØRLEDNING DROPPET

Omvendt ligger aktierne i forsyningsselskaberne Duke Energy og Dominion Energy henholdsvis 1,0 pct. og 0,2 pct. lavere, efter at de har lukket ned for projektet Atlantic Coast Pipeline på grund af fortsat miljømodstand mod transport af fossilt brændstof. Den 8 mia. dollar dyre rørledning skulle transportere naturgas 600 miles gennem West Virginia, Virginia og North Carolina.

Kort efter åbningen af mandagens amerikanske aktiemarked kan handlerne i øvrigt vente friske tal for de amerikanske konjunkturindikatorer PMI og ISM for service. Den endelige PMI-indikator for juni ventes ifølge Bloomberg at stige til 47,0 fra 46,7, og ISM fra Institute for Supply Management ventes at stige til 50,0 fra 45,4 i maj.

Læs også
Top job