Aktier

USA/tendens: Coronavaccine-håb giver feberstemning - Apple fik EU-sejr

 Apple har vundet en sag om skatteindbetaling i EU, hvor EU-Kommissionen havde krævet, at Irland skulle indkræve 13 mia. euro i skat fra iPhone-giganten. Men EU-Domstolen har annulleret kommissionens krav fra 2016, da der ikke var tale om ulovlig irsk statsstøtte til Apple, som EU-Kommissionen havde fremført.

Og den nyhed giver it-giganten medvind på futuresmarkedet, før den amerikanske handel med aktier åbner senere onsdag.

Generelt peger det på en positiv dag, da futures for de tre ledende indeks stiger mellem 0,5 og 2,1 pct. Og dermed fortsætter den grønne tendens fra tirsdag, hvor Dow Jones endte med den største stigning på 2,1 pct. til indeks 26.643,5, S&P 500 steg med 1,3 pct. til 3197,6, og Nasdaq steg med 0,9 pct. til indeks 10.488,6.

Det er endnu en gang håbet om et snarligt gennembrud for medicobranchen om at udvikle en vaccine mod Covid-19, der er med til at lette stemningen på markederne.

Sent tirsdag aften viste test fra Moderna Inc., at medicinalselskabets vaccine mod Covid-19 dannede antistoffer mod coronavirus i alle de patienter, der blev testet. Resultaterne er blevet offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Moderna er det første selskab, der begyndte at teste vacciner på mennesker. Forsøgene startede den 16. marts, omkring 66 dage efter, at den genetiske sekvens af virussen blev frigivet.

Medicinalaktien stiger med 18,4 pct. i formarkedet efter et plus på kursen på 4,5 pct. tirsdag.

APPLE VINDER OVER EU

Apple har vundet et slag mod EU, hvor it-koncernens skatteaftale med Irland har været under lup. Aftalen har betydet, at Apple har betalt ned til 0,005 pct. i skat. Og derfor har den amerikanske koncern bogført sine milliardindtægter i EU i sit europæiske hovedkvarter i Irland.

Den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, påpeger i en skriftlig udtalelse, at Apples irske underselskaber tjente 16 mia. euro i EU i 2011, men aftalen med Irland betød, at de kun blev beskattet af 50 mio. euro.

- EU-Kommissionen står fast på sit mål om, at alle selskaber skal betale deres fair del i skat. Hvis medlemslande giver visse multinationale selskaber en skattefordel, som andre ikke får, skader det konkurrencen i EU, påpeger hun.

En aktie i Apple stiger 1,4 pct. i formarkedet.

DELTA I MEDVIND PÅ BESPARELSER

Luftfartsselskabet Delta Airlines oplyser onsdag, at det kan sparer gebyrer på op mod 3 mia. dollar på medarbejderes frivillige pensioner- og fratrædelsesplaner i det indeværende kvartal, da Delta arbejder hårdt på at nedbringe unødige omkostninger på grund af den krise, som coronapandemien har betydet.

Delta Airlines har som andre store amerikanske luftfartsselskaber opfordret de ansatte til frivilligt at tage en fratrædelse, før en fyring kan blive konsekvensen.

Luftfartsselskabet havde mere end 91.000 ansatte sidste år - og omkring 17.000 af dem har valgt at forlade selskabet, mens mere end 45.000 Delta-medarbejdere allerede arbejder på deltid.

Delta Airlines venter, at både omsætning og antallet af flyvninger vil ligge på 20-25 pct. i tredje kvartal i forhold til samme periode sidste år.

Aktien stiger 6,4 pct. i formarkedet.

GOLDMAN BEDRE END VENTET

Goldman Sachs fortsætter regnskabsbølgen onsdag. Og det med et bedre andet kvartal end ventet.

Indtægterne fra handel med rentepapirer, valuta og råvarer (FICC) endte på 4,24 mia. dollar mod analytikernes forventninger på 2,64 mia. dollar.

Samlet landede nettoindtjeningen på 13,30 mia. dollar. Det er hele 41 pct. bedre end samme periode 2019, og også bedre end de 9,71 mia. dollar, der var ventet af analytikerne.

Indtjeningen per aktie overgik også estimaterne, da den endte på 6,26 dollar mod konsensus på 3,95 dollar. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News ventet en indtjening per aktie i spændet 1,34 til 7,01 dollar.

Futures for aktien stiger 3,9 pct. i det amerikanske formarked.

Læs også
Top job