Aktier

Fredagens aktier: Ambu strålede mest på endnu en rekorddag

Pæne stigninger til Ambu, Vestas og Pandora var fredag med til at løfte det danske C25-indeks til endnu en lukkerekord - den tredje i denne uge og den 23. i år.

Samlet steg indekset 0,6 pct. til 1444,99.

- Den positive stemning er taget til over dagen, uden at jeg kan pege på, hvad det præcis skyldes. Der er faldet lidt ro på Kina, som har været meget volatil de seneste dage, og det er, som om at Kina har været med til at svinge taktstokken for, hvordan markederne skal reagere, men der er altså faldet lidt ro på, og det har måske været med til at berolige markedet, vurderer Martin Munk, som er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

I toppen af indekset endte blandt andet medicoselskabet Ambu, som ud på eftermiddagen meddelte, at selskabet har fået den nødvendige godkendelse af sit duodenoskop til engangsbrug af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA.

Dermed er det danske selskab nu klar til at sætte gang i den planlagte lancering, som Ambus topchef tidligere har kaldt "den vigtigste i år".

Martin Munk forklarer, at det var meget ventet, at godkendelsen ville komme.

- Jeg vil sige, at det havde været noget af en overraskelse, hvis det var faldet modsat ud, men det bekræfter, at Ambu er "on track" til at kunne markedsføre dets nye produkt, så det giver da en lille lettelse, og jeg kan godt forstå aktiereaktionen, siger han.

Ambu-aktien endte fredag 2,1 pct. højere til 236,70 kr.

DANSKE BANK OG NORDEA MED REGNSKABER

Fredagen blev sparket i gang med regnskaber fra Nordea og Danske Bank.

Danske Bank tjente flere penge end ventet i andet kvartal af 2020, som bød på et overskud efter skat på 2325 mio. kr. Til sammenligning havde analytikerne ventet et overskud på 1044 mio. kr. ifølge et mediansnitsestimat indsamlet af banken selv, mens samme kvartal i 2019 gav en indtjening på 4031 mio. kr. efter skat.

- Det er et rigtig pænt regnskab på næsten samtlige parametre, og det er måske egentlig lidt overraskende, at de ikke kan opjustere, men det tror vi så måske på, at det kunne komme senere, siger Martin Munk og fortsætter:

- Det er lidt overraskende for mig, at aktien er gået tilbage efter at have været startet i plus. Der var nok bygget meget ind i kursen i forvejen, og markedet havde nok luret, at der var gode tendenser undervejs, hvilket nok tager lidt af brodden.

Danske Bank-aktien endte 1,0 pct. lavere til 100,80 kr. efter en ellers pæn stigning store dele af dagen.

Nordea kom ud af andet kvartal i år med et mindre nettooverskud end i den tilsvarende periode sidste år.

Bundlinjen blev tynget af nedskrivninger, mens overskuddet før nedskrivninger var bedre end i samme periode året før. Bankens nettooverskud landede i kvartalet på 243 mio. euro mod 681 mio. euro i samme kvartal 2019.

Nedskrivningerne på udlån blev 698 mio. euro, hvor der i andet kvartal sidste år var nedskrivninger på 61 mio. euro.

Nordea-aktien steg 2,0 pct. til 50,30 kr.

Først på eftermiddagen fremlagde Topdanmarks regnskabstal for andet kvartal.

Forsikringsdriften udviklede sig positivt hos forsikringskoncernen i kvartalet, hvor investeringsresultatet dog tyngede og medførte et lavere overskud end ventet.

Topdanmark løftede med fredagens regnskab forventningerne til den modelmæssige resultatprognose til 550-750 mio. kr. fra 450-650 mio. kr. På samme tid venter Topdanmark nu en combined ratio i niveauet 88-90 eksklusive afløb mod tidligere "omkring 90".

Aktien faldt 0,8 pct. til 286,20 kr.

NKT meddelte fredag eftermiddag, at selskabet har fået en ordre til en værdi af cirka 235 mio. euro, svarende til 1,75 mia. danske kr., på levering og installation af en højspændings-kabelforbindelse til jævnstrøm til et skotsk projekt.

Selskabet skal levere cirka to 320 kV DC on- og offshorekabler med en længde på omkring 260 kilometer. Ordren påvirker ikke forventningerne til 2020.

NKT-aktien vandt 4 pct. til 165,70 kr.

NYE ORDRER TIL VESTAS

Vestas annoncerede fredag to nye ordrer - en i Vietnam på 101 MW og en på 121 MW i Polen.

Det blev bemærket af investorerne, der sendte aktien op med 1,4 pct. til 800,20 kr.

Isoleringskoncernen Rockwool fik fredag sænket sin anbefaling hos Handelsbanken til "sælg" fra "hold".

Kursmålet er uændret 1850 kr.

Rockwool-aktien faldt 1,8 pct. til 2018 kr.

FLSmidth fik løftet kursmålet til 200 kr. fra 170 kr. af den norske storbank DNB. Anbefalingen er fortsat "hold".

FLS-aktien steg 0,3 pct. til 202,80 kr.

Ørsted fik hævet kursmålet af analytikerne hos Deutsche Bank. Målet lyder nu på 780 kr. mod hidtil 610 kr.

Ørsted-aktien faldt 0,9 pct. til 874 kr.

Nicoline Lärka Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Læs også
Top job