Aktier

USA/åbning: Glæde over gensyn med Yellen og flere stimuli

Forventning om klækkelige finanspolitiske stimuli til den amerikanske økonomi med den tidligere chef for centralbanken Janet Yellen som ny finansminister giver tirsdag grundlag for en positiv åbning af aktiemarkedet i New York efter den forlængede weekend med fejring af Martin Luther King Jr. Day mandag.

Efter de indledende handler ligger de tre toneangivende amerikanske aktieindeks med plusser på 0,7 pct. for det brede S&P 500-indeks, på 1,0 pct. for det teknologidominerede Nasdaq-indeks og på 0,7 pct. for de 30 tunge aktier i Dow Jones-indekset.

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et fald på 0,7 pct. til 3768,45, Dow Jones-indekset faldt 0,6 pct. til 30.814,26, og Nasdaq-indekset tabte 0,9 pct. til 12.998,50.

Janet Yellen stiller senere tirsdag op til den høring i Senatet i Washington, som skal bane vejen for, at den nye amerikanske præsident, Joe Biden, kan udpege hende som finansminister. Og handlerne ser frem til, at hun under høringen vil plædere for, at den kommende regering tænker stort, når det gælder økonomiske stimuli.

Joe Biden har på forhånd lovet en finanspolitisk pakke på 1900 mia. dollar, som Yellen får til opgave at vinde Kongressens tilslutning til.

REVANCHE TIL BANKER

Før åbningen har Bank of America og Goldman Sachs fremlagt kvartalsregnskaber.

Bank of America kom ud af fjerde kvartal med en bedre indtjening end ventet, mens indtægterne skuffer en smule.

I de sidste tre måneder af 2020 realiserede banken et resultat på 59 cent per aktie. Det var under sidste års niveau på 74 cent, men bedre end analytikernes forventninger på 55 cent, ifølge Bloomberg News.

Bankens samlede indtægter landede i kvartalet på 20,1 mia. dollar og er faldet fra 22,3 mia. dollar i samme periode sidste år.

Nedskrivninger på udlån var i fjerde kvartal på beskedne 53 mio. dollar. Bank of America har i øvrigt også meddelt, at storbanken planlægger at tilbagekøbe egne aktier for 2,9 mia. dollar i første kvartal.

Handlerne kvitterer for regnskabet med et fald på 0,4 pct. i de første handler.

Goldman Sachs fik i fjerde kvartal en bedre indtjening og også højere indtægter end ventet af markedet.

Resultatet per aktie landede på 12,08 dollar mod ventet 7,31 dollar ifølge Bloomberg News.

Handelsindtægterne udgjorde 4,27 mia. dollar mod estimeret 3,98 mia. dollar, mens de samlede indtægter var 11,74 mia. dollar mod lige under 10 mia. dollar sidste år og estimeret 9,94 mia. dollar.

Regnskabet bliver kort efter åbningen mødt med et plus på 0,8 pct.

Fredag kom JPMorgan, Citigroup og Wells Fargo med kvartalsregnskaber, som slog forventningerne, men ikke så meget, at de tre aktier kunne holde niveauet fra formarkedet, og i den egentlig handel fald de tre aktier. Men tirsdag tager de revanche og stiger 0,2-2,2 pct.

Senere tirsdag ventes regnskab fra Netflix, der løftes 1,3 pct. i den indledende handel.

OFFICE DEPOT BELØNNES FOR AFVISNING

Blandt de øvrige selskabsspecifikke nyheder er rapporter om, at Office Depot har afvist et købstilbud fra konkurrenten Staples på 40 dollar per aktie, men i stedet foreslår en alternativ handel, hvor Staples køber Office Depots forbrugervendte aktiviteter.

Det skriver nyhedsbureauet Dow Jones.

Nyhedsbureauet henviser til et brev fra Office Depots formand til en repræsentant fra den kapitalfond, der kontrollerer Staples.

Office Depot stiger 0,8 pct. i de første handler.

Olieservicekoncernen Halliburton har leveret et mindre end ventet fald i både salg og indtjening i fjerde kvartal, hvor der også meldes om pæn fremgang i forhold til kvartalet forinden.

Men aktien indleder handelsdagen med et minus 0,5 pct., efter at den fredag dykkede med 4,7 pct.

Salget er i fjerde kvartal styrtdykket med 38 pct. til 3,24 mia. dollar, hvilket er lidt mere end analytikerprognosen på 3,21 mia. dollar.

Salget i Nordamerika er dykket med 47 pct. til 1,24 mia. dollar, hvor analytikerkonsensus lød på 1,15 mia. dollar.

Læs også
Top job