Aktier

USA/åbning: Rød indeksstart efter nye stigninger til Gamestop og AMC

Fortsat spekulativ interesse for Gamestop og andre spekulative aktier har fredag kort efter åbningen sendt de store amerikanske aktieindeks i knæ.

Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner med et fald på 0,7 pct., og S&P 500-indekset taber 1,0 pct. Dow Jones-indekset falder med 1,2 pct.

Opmærksomheden er fortsat rettet mod de meget volatile spekulative aktier.

Den amerikanske computerspilsforhandler Gamestops aktie faldt 44 pct. torsdag, og biografoperatøren AMC Entertainment dykkede med 56,6 pct., da en række handelsplatforme satte begrænsninger på handelen med aktierne.

Onsdag steg de to aktier voldsomt, og det fik de generelle aktiemarkeder til at dykke, efter at flere kriseramte selskabers aktiekurser var kørt skyhøjt i vejret og dermed tvang professionelle hedgefonde i defensiven, fordi de havde satset på kursfald. Det fik markedet til at frygte store udsalg af aktier, fordi hedgefondene skulle dække deres tab ind.

Fredag åbner Gamestop med en stigning på 104 pct., og AMC Entertainment åbner 79,3 pct. højere, efter at det torsdag efter lukketid kom frem, at Robinhood, en handelsplatform til private investorer, vil lempe på restriktioner med handel i visse spekulative aktier, herunder "begrænsede køb" af Gamestop.

- Gamestop-historien, hvor du har privatinvestorer, som en ny aktør på markedet, er en, som folk ikke kan ignorere. Der giver nogle kritiske udfordringer for hedgefonde, der har satset på kursfald i disse aktier. Disse investorer sælger andre lange positioner for at lukke tabsgivende kortpositioner, hvilket lægger pres på det generelle marked, siger Luc Filip, investeringschef hos SYZ Private Banking, til Dow Jones Newswires.

CATERPILLAR LEVERER MERE END VENTET

Det amerikanske selskab Caterpillar, der blandt andet sælger udstyr til minebranchen ligesom FLSmidth, sluttede 2020 med en bedre omsætning og indtjening end ventet.

Caterpillars omsætning blev på 11,24 mia. dollar, og den justerede indtjening per aktie blev på 2,12 dollar. Her ventede analytikerne 10,48 mia. dollar og 1,45 dollar.

Caterpillar-aktien løftes med 0,7 pct. i fredagens første handler.

KREDITKORTKÆMPER RAMT AF MINDRE REJSEAKTIVITET

Kreditkortkæmperne Visa og Mastercard var torsdag efter lukketid parat med regnskaber, hvor investorerne sender førstnævnte op med 0,3 pct. og sidstnævnte ned med 1,9 pct.

Visa oplevede et fald i brugen af kreditkort på tværs af grænser på 25 pct., da kreditkortenes indehavere nu rejser mindre. For Mastercards vedkommende var faldet dog noget større på 40 pct.

Den amerikanske olieproducent Chevron kunne i fjerde kvartal indkassere et justeret tab på 11 mio. dollar, idet olieproducenten er ramt af lav indtjening på brændstof.

Den justerede indtjening per aktie blev på et tab på 1 cent, hvilket skuffer i forhold til analytikernes forventninger om et plus på 7,1 cent.

Chevron åbner med et fald på 2,8 pct.

Skyworks Solutions stiger med 14,8 pct., efter at den amerikanske halvlederkoncern torsdag efter lukketiden uden problemer overgik Wall Streets forventninger til tallene for selskabets første kvartal, og da koncernens bud på indtjeningen i andet kvartal også trumfede konsensus.

VACCINENYT FRA J&J OG NOVAVAX

Vaccine, der er udviklet af Johnson & Johnson, er 66 procent effektiv over for coronavirus.

Effekten er dog reduceret, når det gælder en særlig smitsom variant fra Sydafrika. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I test har vaccinen vist sig kun at have en effektivitet på 57 procent i Sydafrika, hvor mutationen har spredt sig over hele landet.

Effektiviteten falder dog ikke i god jord hos investorerne, der sender J&J-aktien ned med 3,6 pct. fra start.

Novavax åbner 38,8 pct. højere, efter at biotekselskabet torsdag har løftet sløret for foreløbige data fra to studier med en mulig vaccine mod corona. Og resultaterne er positive.

I det ene studie, et fase 3-forsøg i Storbritannien med mere end 15.000 testpersoner, viste vaccinen sig at være 89,3 pct. effektiv.

Læs også
Top job