Aktier

USA/lukning: Igen tæt på rekord - Tesla og Amazon trak ned

De amerikanske aktier indledte maj måned med stigninger i det brede marked, selv om teknologiaktierne efter en positiv start vendte til et mindre fald. En ellers rigtig god stemning blev spoleret af en skuffende læsning af aktiviteten i fremstillingsindustrien i USA.

Tirsdag morgen er den negative tendens dominerende. De store indeksfutures indikerer fald på 0,2-0,4 pct., når markedet i New York åbner senere på dagen.

Det brede marked, målt på S&P 500-indekset, steg mandag 0,3 pct. og sluttede i 4192,65 indekspoint ikke langt fra torsdagens rekordniveau i 4211,47 point.

Dow Jones vandt endnu mere frem med 0,7 pct., mens Nasdaq altså satte sig 0,5 pct.

- Der er en fin balance mellem alt det positive så som indtjeningsmomentum, genåbningen, udrulningen af vacciner og så nogle begrænsende faktorer i form af høje prissætninger og inflationsperspektiver, siger Luc Filip, direktør hos hos SYZ Private Banking, til The Wall Street Journal.

- Men vi mener, at det positive opvejer det negative.

MASSER AF BEGRÆNSNINGER

S&P 500 åbnede faktisk i plus med hele 0,7 pct., ligesom også Nasdaq startede i grønt ved at være oppe med 0,6 pct.

En svag læsning over aktiviteten i fremstillingsindustrien i USA i april ødelagde dog lidt af den gode stemning, da ISM-indekset faldt en smule til 60,5 mod ventede 65,0 point, ifølge Bloomberg News.

- Nylige rekordlange leveringstider, bred mangel på kritiske basale materialer, stigende råvarepriser og udfordringer med transport af produkter påvirker fortsat alle segmenter i fremstillingsøkonomien, kommenterer Timothy Fiore, chef for Institute of Supply Management (ISM), ifølge Bloomberg News.

ENERGI I TOP

I S&P 500-indekset var det energiaktierne, som klarede bedst med et plus på 2,9 pct., da olieprisen steg 1,4 pct. Her trak Exxon Mobil og Chevron op med 2,8 og 2,4 pct.

I den anden ende faldt cyklisk forbrug med 0,7 pct., mens kommunikationsservice smed 0,4 pct., og it bakkede 0,2 pct.

Det kunne også aflæses i udviklingen for de største teknologinavne. I cyklisk forbrug bakkede Amazon med 2,3 pct., og elbilproducenten Tesla mistede 3,5 pct.

Byggemarkedskæden Home Depot gik derimod frem med 2,0 pct. til 330,74 dollar og løftede således lidt op i cyklisk forbrug. Selskabet fik i weekenden et løftet kursmål på 360 dollar mod førhen 315 dollar af finanshuset Baird, mens Evercore ISI ligesom Baird mandag også har gentog sin købsanbefaling af aktien før regnskabet om nogle uger.

I kommunikationsservice faldt Alphabet 0,6 pct., mens Facebook dalede 0,8 pct.

Det gik derimod bedre for Apple, som vandt 0,8 pct., mens Microsoft dog satte sig 0,1 pct.

LØFTET AF JPMORGANS KØB

Det gik mandag fint for tøjkoncernen GAP, der steg med 7,2 pct., og således var aktien med i toppen af S&P 500-indekset. Her var nyheden den, at JPMorgans store aktiefond, Equity Income, har tilføjet GAP til porteføljen.

Pakketransportkoncernen United Parcel Service (UPS) var også en ny investering i JPMorgans portefølje, og UPS vandt på den baggrund 4,1 pct. i mandagens marked.

I den anden ende faldt kosmetikkoncernen Estée Lauder mest af alle i indekset med 7,9 pct. efter en skuffelse på omsætningen i det forskudte tredje kvartal, hvor det især var salget i USA og i Asien, der haltede. Det justerede nettosalg steg ganske vist 16 pct. til 3,87 mia. dollar, men det var under analytikerkonsensus på 3,94 mia. dollar.

Verizon kom også i fokus mandag. Aktien steg dog kun beskedne 0,2 pct. på nyheden om, at koncernen har solgt 90 pct. af aktierne i sine medieaktiviteter, blandt andet Yahoo og AOL, til kapitalfonden Apollo for 5 mia. dollar. Rygtet om handelen var da også allerede ude i sidste uge.

På coronafronten steg vaccineproducenten Moderna med 4,0 pct. Her var det nyheden om, at selskabet skal levere 500 mio. doser af sin coronavaccine til Covax-samarbejdet, der forsøger at skaffe midler og vacciner til at hjælpe udviklingslande.

Konkurrenten Novavax, der i modsætning til Moderna endnu ikke har fået sin vaccinekandidat godkendt, faldt omvendt 17,7 pct., da april gik uden offentliggørelse af data fra selskabets fase 3-forsøg med sin vaccine i USA og Mexico.

Læs også
Top job