Indeks

Amerikanerne bruger flere penge - nye nedlukninger kan stoppe trend

Tegnebogen er ikke dybt begravet hos de amerikanske forbrugere, og i juni steg detailsalget med 7,5 pct. på månedsbasis, mens økonomer ifølge Bloomberg News ventede en stigning på 5,0 pct. i forhold til måneden før.

- Detailsalget er højere end før coronakrisen, men det samme gør sig altså stadig ikke gældende for det samlede privatforbrug, hvilket er en god påmindelse om ikke nødvendigvis at lægge for meget vægt på detailsalgstallet. Når det er sagt, så fortsatte den økonomiske genopretning altså i juni, hvilket er positivt, siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar til tallene fra U.S. Census Bureau torsdag eftermiddag.

Han påpeger dog, at tallet for juni allerede kan være forældet, da USA lige nu oplever, at en række stater igen lukker ned for at hindre coronavirus i at sprede sig. Og han mener, at data viser, at den gradvise genopretning er sat på pause - i hvert fald for en stund.

- Antallet af restaurantbesøg er faldet en anelse, og privatforbruget baseret på dagligt kortforbrug har i det store hele ligget uændret de seneste uger. Det skyldes nok ikke kun de strammere restriktioner, men også at folk af sig selv vælger at blive mere hjemme for at undgå at blive smittede, siger Mikael Olai Milhøj.

CHECK FRA TRUMP

Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, påpeger, at detailsalget ligger 1,1 pct. højere end ved samme tid sidste år.

- Den stærke udvikling sker også som en konsekvens af den store check, som Trump har sendt ud til alle amerikanere. Derudover er understøttelsen til det store antal arbejdsløse amerikanere i øjeblikket midlertidigt løftet. Det giver også flere penge mellem hænderne på amerikanerne, og mange har endda oplevet en indkomstfremgang, efter at de har mistet deres arbejde, skriver han i en kommentar.

I sidste uge meldte 1.300.000 amerikanere sig som førstegangsledige, og det var flere end de ventede 1.250.000 nye ledige. Antallet af fortsatte ledige faldt til 17,3 mio. mod estimeret 17,5 mio. ifølge Bloomberg News og 17,8 mio. ugen tidligere.

- Der er kun tale om et marginalt fald i antallet nye ledige. Det antyder, at genopretningen af amerikansk økonomi går umanerligt langsomt, påpeger Søren V. Kristensen.

Læs også
Top job