Karriere

Fem råd til at få den bedste start på jobbet efter ferien

Det kan være svært at komme tilbage til arbejdspladsen efter en lang og dejlig ferie. Men frygt ej, der er råd for at bevare lidt af ferieoptimismen.

Det er vigtigt med en blød opstart, når omstillingen fra en lang ferie er hård. Foto: Torben Stroyer

Du har fået drinks i solen og været udenfor dagligdagens trummerum i ugevis.

Nu er det tid til at vende tilbage til kontoret.

Er du typen, der bliver ramt af ferie-blues, så har Stepstone i samarbejde med Alexander Kjerulf, stifter af Arbejdsglæde.nu, samlet en række tips til at komme godt i gang efter ferien.

»Start langsomt op. Lad være med at stresse fra dag ét,« siger Alexander Kjerulf, der herunder giver 10 tips til dig, der snart skal eller netop er hjemvendt fra ferie.

1. Sørg for at koble af, mens du er væk

Mens du er på ferie, så vær på ferie. Lad være med at tage firmamobilen med og lad være med at tjekke arbejdsmailen. Hold ferie og kom væk fra det hele. Lad din hjerne arbejde med noget helt andet.

2. Giv dig selv lov til at være bagud

Når du kommer tilbage fra ferie, er du næsten per definition bagud. Der er bunker af e-mails, der skal besvares, masser af telefonopkald, beslutninger der ikke er blevet taget, mens du var væk, eller ting der bare ikke er blevet gjort. Det er uundgåeligt, og det er ikke din fejl.

Så du skal ikke forvente at være ovenpå fra dag ét. Giv dig selv lov til at indhente arbejdet stille og roligt.

3. Start med de nemme opgaver

Lad være med at kaste dig over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag. Hvis du har nogle nemme ting, der ligger lige til højrebenet, så lav dem først, så du kommer stille og roligt i gang. Når du er oppe i omdrejninger igen, kan du tage fat i de sværere opgaver.

4. Hold almindelige arbejdsdage

Det kan være fristende at starte efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente nogle opgaver. Lad være med det. Hold nogle helt almindelige arbejdsdage og hold fast i, at det er okay at være lidt bagud i starten.

5. Sig til, hvis du har brug for hjælp

Bed dine kollegaer eller din chef om hjælp, hvis du har brug for det. Det er vigtigt, at du mærker efter, om der er noget, du skal bruge, og at du klart kan melde ud, hvis der er nogle opgaver, som er blevet kritiske henover ferien. Arbejdsopgaverne er ikke dit ansvar alene, men det er dit ansvar at melde ud, hvis der er noget, du har brug for.

Læs også
Top job