Karriere

Minister bekymret: For få unge tager et fritidsjob

Et fritidsjob er en vigtig træning til voksenlivet, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Maya Bärmann er en af de unge, som bruger en del af fritiden på at gøre rent – for et år siden arbejdede  hun på Værket i København. Arkivfoto: Gregers Tycho Maya Bärmann er 14 år gammel og arbejder som rengøringsassistent ved Værket i København. Maya Bärmann bruger hver onsdag to timer på at gøre rent. »Det er fedt at tjene sine egne penge,« siger hun. Foto: Gregers Tycho

Færre flaskedrenge, barnepiger og unge, som tager en rengøringstjans.

134.800 unge mellem 13 og 17 år har et fritidsjob efter skoletid, og det er 23.000 færre end før finanskrisen. Den udvikling bekymrer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

»Det er grundlæggende vigtigt at lære at tjene sine egne penge så tidligt som muligt, og et fritidsjob giver én træning i at møde til tiden, indgå i et arbejdsfællesskab og tjene sine egne penge,« siger ministeren, som ud over sin opfordring til landets unge – og deres forældre – nu vil afsøge, om faldet i antallet af unge i job skyldes for stramme regler.

»Jeg har bedt Arbejdsmiljørådet om at undersøge, om vi har indrettet os med for rigide regler, som holder de unge væk fra arbejdsmarkedet,« siger Peter Hummelgaard, der også appellerer til forældrene:

Nogle unge bliver pakket ind i vat af deres forældre, som er for rundhåndede med lommepenge.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

»Det er en værdi i sig selv for de unge at komme ud at arbejde, og jeg er bekymret for, at nedgangen også kan skyldes, at nogle unge bliver pakket ind i vat af deres forældre, som er for rundhåndede med lommepenge og dermed finansierer de unges forbrug. Et forbrug, som de har godt af selv at tjene til,« siger Peter Hummelgaard.

Han afviser, at faldet i fritidsjob skyldes, at jobbene som f.eks. fejedreng på et værksted og andre funktioner, som ikke kræver den store erfaring eller uddannelse, er forsvundet fra arbejdsmarkedet. Selv om specialiseringen på arbejdsmarkedet er øget, er fritidsjobbene ikke forsvundet på de få år, der er gået siden finanskrisen, pointerer han.

Yderligere peger ministeren på, at et fritidsjob er en god måde for unge til at få indsigt og føling med forskellige brancher, som de måske senere vælger som voksen beskæftigelse.

Læs også