Ledernes løn løber fra den almindelige borgers
De danske ledere har fået 2,6 pct. mere i lønposen det seneste år. Dermed er det femte år i træk, at de privatansatte ledere får en større stigning i lønnen end almindelige lønmodtagere.
Det kan betale sig at være ansat som leder for tiden. De privatansatte ledere har fået en lønstigning på 2,6 pct. det seneste år, mens den almindelige lønudvikling for lønmodtagere har ligget på 2,5 pct.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for interesseorganisationen Lederne.
Dermed er det fem på stribe for lederne, der hvert år siden 2014 har haft en større lønstigning end den gennemsnitlige lønmodtager i den private sektor. Forbrugerpriserne er steget med 0,5 pct., hvilket betyder, at ledernes realløn stiger med 2,1 pct.
Ledernes lønstigning er 0,3 procentpoint lavere end året før, men på trods af dette er Ledernes formand, Svend Askær, godt tilfreds.
»Jeg er meget tilfreds med, at vores medlemmer har fået pæne lønstigninger i det seneste år, som forbedrer reallønnen. Lederne spiller en nøglerolle i de danske virksomheder, og det skal naturligvis belønnes. Lønstigningen er ganske vist ikke helt så høj som året før, men det var også den højeste stigning i årevis. Jeg ser de nye tal som en naturlig afmatning oven på en meget højtflyvende periode,« siger Svend Askær.
Analysen er baseret på knap 11.000 privatansatte ledere, og det er ikke overraskende toplederne, der tjener mest med en månedlig gennemsnitsløn på 95.899 kr, selvom det samtidig er den ledergruppe, hvor lønstigningen har været lavest.
I den anden ende af skalaen er det de erhvervsuddannede ledere, der har scoret den højeste lønstigning.
»Den højere lønstigning til de faglærte ledere handler formentlig om, at faglærte generelt er en meget efterspurgt vare på de danske virksomheder i disse år. Og det smitter helt naturligt af på de ledere, som selv er faglærte, og som der typisk også er meget rift om,« siger Svend Askær.