Karriere

Antallet af jobsøgende falder trods øget ledighed

Færre personer søger nu et arbejde, end i tiden inden samfundet lukkede ned. Eksperter afviser, at jobmarkedet er lukket land for ledige.

Artiklens øverste billede
Selv om der er blevet flere ledige under coronakrisen, er der masser af muligheder for at komme tilbage i arbejde eller videre i karrieren, påpeger eksperter. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Der er blevet færre aktivt jobsøgende i tiden med coronakrise.

Det viser data fra jobportalerne Jobindex og Ofir, og det bekræftes af fagforeningen Djøf og konsulenthuset Ballisager, som har speciale i bl.a. rekruttering.

Dermed synes jobmarkedet langtfra så nedkølet for de jobsøgende, som man kunne frygte i en periode med tusindvis af afskedigelser.

Det danske samfund lukkede ned i begyndelsen af marts pga. coronapandemien. Siden da er andelen af aktive jobsøgende, der tilgår Ofir via søgninger på Google, faldet med 42 pct. I samme periode er andelen af samme type brugere på jobsitet, som kommer fra statens jobportal, Jobnet, faldet med 70 pct. Normalt besøges Ofir af 600.000 jobsøgere per måned.

»Jeg gætter på, at det skyldes, at motivationen til at søge job er dalet, fordi beskæftigelsesindsatsen er væk, og ledige dermed bl.a. ikke skal søge et vist antal job. Desuden oplever vi en usikkerhed fra personer, som allerede er i job, om, hvordan en eventuel ny arbejdsgivers tilstand er,« siger adm. direktør i Ofir Karsten Vikke.

Han påpeger dermed, at mobiliteten af lønmodtagere mellem virksomhederne er dalet under krisen.

Også konkurrenten Jobindex mærker en faldende interesse fra jobsøgende. Her faldt trafikken nogle få procent i februar, hvorefter den tog et dyk på godt 30 pct. i både marts og april sammenlignet med de samme måneder sidste år. I denne måneds første halvdel har der hidtil været 22 pct. færre jobsøgende via www.jobindex.dk end i maj 2019.

Adm. direktør Kaare Danielsen vurderer, at nedgangen i trafikken delvis skyldes den halvering af jobannoncer, som man oplevede i coronakrisens første tid. Når der er færre annoncer at klikke på i selskabets nyhedsbrev, daler trafikken tilsvarende.

»Men jeg tror også, at faldet skyldes, at de, som har mistet deres job, har fået tudet ørerne fulde om, at der ikke er ledige stillinger. Men der er altså job at søge i øjeblikket,« siger Kaare Danielsen.

Han opfordrer især de ledige til at søge job nu, da man ikke ved, om der vil være flere personer uden et arbejde at konkurrere med efter sommerferien.

Det er ærgerligt for virksomhederne, der ikke kan få et fuldt spektrum af jobsøgende, men også for de ledige, da det bidrager til at gøre deres ledighed længere.

Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

I arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv er arbejdsmarkedschef Peter Halkjær ikke begejstret for faldet i antallet af jobsøgende.

»Det er ærgerligt for virksomhederne, som ikke kan få et fuldt spektrum af jobsøgende, men også for de ledige, da det bidrager til at gøre deres ledighed længere,« siger Peter Halkjær.

Djøf, fagforeningen for højtuddannede inden for især samfundsfag, har også mærket nedturen.

»Vores medlemmer søger i mindre grad nyt job på grund af, at det er uvisse tider, og at der har været færre job at søge,« siger Lars Bo Andersson, chefkonsulent i Djøfs afdeling for karriere og erhverv.

Han råder sine ledige medlemmer, som primært har længere uddannelser, til at slække på jobønskerne.

»Hvis der er et job på kanten af det akademiske, så søg det alligevel. Kig bredt. Efter tiden med corona vil ingen arbejdsgivere studse over, at man tog det mulige job her under krisen,« fastslår Lars Bo Andersson.

Adm. direktør i konsulenthuset Ballisager Morten Ballisager har i krisens løb talt og skrevet med mange arbejdsgivere. Ud fra samtalerne er det også hans klare fornemmelse, at der er blevet færre jobsøgende under krisen.

»Det er paradoksalt. Det skyldes bl.a., at de, der tidligere var aktivt jobsøgende og er i job, ved, hvad de har – men ikke, hvad de eventuelt går ind til,« siger Morten Ballisager.

Han vurderer, at der således ikke lader til at være blevet flere ansøgere per opslået job i løbet af krisen.

Hvis der er et job på kanten af det akademiske, så søg det alligevel. Kig bredt.

Lars Bo Andersson, chefkonsulent i Djøf

At det også aktuelt er tilfældet, understøttes af nye tal fra Jobsearch.dk. Fra den 4. maj til den 14. maj steg antallet af jobannoncer her med mere end 20 pct. fra 15.821 til 19.052.

»Det er en meget positiv udvikling med tanke på alle de ledige og kommende ledige, som skal ud at søge job,« siger Thomas Barfoed, direktør i jobsearch.dk, i en pressemeddelelse.

Adm. direktør Kaare Danielsen bekræfter, at Jobindex i de seneste dage også har oplevet en fremgang i antallet af jobopslag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.