Serier

Globe-studerende: »Jeg ser nogle barrierer som kvinde, og den problemstilling kan jeg godt lide at tage op«

Drømmen om at blive en rollemodel i erhvervslivet har drevet 20-årige Anastasia Lihn til et eliteudvekslingsprogram på CBS. Nu er hun taget til Hongkong for at ruste sig fagligt og kulturelt til drømmen.

Talenternes uddannelsesrejse
Antastasia Lihns mål er at komme til at arbejde i en virksomhed, der laver forretning i Hongkong og USA, og studieopholdene er første skridt på vejen. Foto: Privat Anastasia Lihn ser det som en unik mulighed at få lov at lære om kinesisk og amerikansk økonomi, mens hun bor i landene. Foto: Privat

Anastasia Lihns sidste bemærkning over telefonen fra Hongkong binder en fin sløjfe på hendes fortælling:

»Desuden håber jeg, at de bevægelser, der i dag er for omfavnelsen af diversitet, vil have sat sine spor i mit fremtidige professionelle og private liv.«

Den 20-årige CBS-studerendes afrundende refleksion over de vigtigste emner i fremtiden for hendes generation, peger tilbage på noget af det første, hun fortalte: At hendes mor – alene med to døtre og en karriere ved siden af – har været en stor inspiration for hende.

Anledningen til Anastasia Lihns refleksion er Globe-programmet, som hun og 16 andre bachelorstuderende på CBS-studiet International Business begyndte på i januar i år. Det er et halvandet år langt forløb, hvor de først studerer et semester i Hongkong, derefter et i København og næste forår så det tredje og sidste i USA. I alt kommer forløbet dermed til at fylde sidste halvdel af deres bachelor.

De følges hele vejen igennem med andre unge studerende fra Chinese University of Hong Kong og University of North Carolina, Chapel Hill, og skiftes til at udforske hinandens lande og måder at lære på.

En tand mere målrettet

Anastasia Lihn har flere ambitioner og ønsker for sin tid på Globe-forløbet. Og udviklingen af kvindeligt lederskab samt muligheden for at kunne blive en rollemodel for andre kvinder var et centralt argument, da hun skulle overbevise udvælgelseskomiteen om at lade hende blive en del af eliteprogrammet, der har kørt i godt 15 år.

»Jeg ser nogle barrierer som kvinde, og den problemstilling kan jeg godt lide at tage op – både i forhold til hvordan kvinder kan hjælpe sig selv til lederstillinger, og hvordan samfundet kan hjælpe. For kvinder er underrepræsenteret i de øverste ledelseslag,« siger Anastasia Lihn.

Jeg bliver forhåbentlig mere rummelig og måske også mere empatisk af at være sammen med en flok så fuld af diversitet

Anastasia Lihn, Globe-studerende

Det var i Mariager, at Anastasia Lihn voksede op med en mor, som arbejdede meget og er forblevet en inspiration og rollemodel for den ambitiøse business-studerende. Ambitionerne kom allerede til udtryk i tiden på Hasseris Gymnasium, hvor Anastasia Lihn muligvis var en tand mere målrettet end gennemsnittet.

»Det vil mine venner fra gymnasiet i hvert fald sige. Jeg havde drømme og ambitioner og arbejdede måske lidt hårdere end de fleste af mine medstuderende,« siger hun og tilføjer, at der dog stadig var tid til sjov og ballade.

»Men for at komme ind på International Business kræver det jo også, at man har været en smule ambitiøs.«

Et stort privilegium

Det var en interesse for samspillet mellem matematik, økonomi og politik, der fik Anastasia Lihn til at søge ind på International Business lige efter gymnasiet. Hun så det som en mulighed for at blive lidt klogere på business-verdenen, og hendes valg af økonomi- og finance-fag i Hongkong vidner om, at Anastasia Lihn ikke har set sig tilbage siden.

Netop muligheden for at lære om først den kinesiske og derefter den amerikanske økonomi, mens man befinder sig i dem, så Anastasia Lihn som en unik mulighed. Det giver noget mere end at læse bøger om det hjemme i Danmark, påpeger hun. Hvilket er helt essentielt for Anastasia Lihn, som satser på at komme til at arbejde i en virksomhed, der laver forretning i de to lande.

»Et halvt år de to steder bliver vigtigt for mig i mit fremtidige professionelle liv, i og med at jeg får en enorm viden om to af de vigtigste økonomier og deres kulturer, som alt andet lige bliver vigtigt, hvis man vil lave forretning internationalt,« siger hun og tilføjer:

»Så i forhold til selv en dag at kunne blive en rollemodel for unge kvinder er det et stort privilegium, jeg har fået.«

Oplevelsen er dog todelt for hende. Det afgørende for, at Anastasia Lihn valgte at søge Globe-programmet, var i sidste ende de relationer, der kan opbygges hen over et intenst halvandet år. Livslange relationer, håber hun, som krydser verdenshavene. Relationer på tværs af kulturer, som også kan trække Anastasia Lihn ud af sin komfortzone.

»Jeg tror, det udvikler mig rigtig meget som menneske, fordi jeg forhåbentlig bliver mere rummelig og måske også mere empatisk af at være sammen med en flok så fuld af diversitet,« siger hun.

Læs også