Karriere

Få kvinder får prestigefyldt rolle som dirigent i erhvervseliten: »Det er en old boys club«

Kønsdiversiteten halter på generalforsamlingen i C25-indekset, når det gælder valget af dirigent. Således står tre mænd som dirigenter for afholdelsen af i alt 14 af de 24 generalforsamlinger.

Artiklens øverste billede
Advokat Pernille Dalhoff (yderst til venstre) skiller sig ud på listen over dirigenter i C25-selskaberne. Her ses hun yderst til venstre på generalforsamlingen i smykkeselskabet Pandora. Foto: Pandora.

Kun to ud af i alt 10 dirigenter er kvinder ved dette års generalforsamlinger i det ledende C25-indeks.

Det viser en gennemgang, som Finans har foretaget.

Her fremgår det også, at tre mænd står for afholdelsen af 14 af de 24 generalforsamlinger i de største børsnoterede virksomheder.

»Det er en old boys club, og sådan har det altid været. Har man først fået foden inden for som dirigent i et selskab, så er det et nærmest årligt tilbagevendende ben,« siger Peter Ring, der er juridisk chef i C25-virksomheden Pandora siden 2017 og før det havde samme stilling i DSV gennem 10 år.

At være dirigent på et stort børsnoteret selskab er forbundet med et pænt honorar, men først og fremmest stor prestige, fordi man kommer tæt på selskabernes direktion og bestyrelse under processen med at forberede og afholde generalforsamlingen.

Det forklarer Peter Fogh, der er formand for Advokatrådet,som bl.a. fører tilsyn med landets advokater.

»At der er få kvinder i dirigentrollen, skyldes formentligt, at dirigenten typisk vælges af ledelsen og bestyrelsen i selskaberne, hvor andelen af kvinder mange steder er begrænset. Og hvis C25-virksomhederne rekrutterer i partnerkredsene i de største advokathuse, så må vi jo også konstatere, at der er flere mænd end kvinder at tage af,« siger han.

Færre end hver niende partner i landets 10 største advokatfirmaer er ifølge Advokatsamfundet en kvinde.

Efter den ordinære generalforsamling i 2019 valgte man i Pandora at skifte den tidligere flerårige dirigent ud med Pernille Dalhoff, der er advokat i Kromann Reumert.

»Generalforsamlingen er et udstillingsvindue for en virksomhed,« siger Peter Ring.

»Pandora er et brand for kvinder, om kvinder og til kvinder. Og vi havde en midaldrende mandlig partner til at stå i front. Hvorfor skulle vi ikke gå med på diversitetsagendaen og den diskurs, som vi kunne se voksede, når det handlede om vores generalforsamling?« siger han.

Pandora er et brand for kvinder, om kvinder og til kvinder. Og vi havde en midaldrende mandlig partner til at stå i front.

Peter Ring, juridisk chef, Pandora

Spørger man brancheforeningen Danske Advokater, kan det blive første, men ikke sidste gang, at en af landets store selskaber bevidst går efter f.eks. en kvinde til dirigentrollen.

»Jeg vil betragte det som en naturlig udvikling, at der kommer flere kvindelige dirigenter,« siger adm. direktør Paul Mollerup.

»Vi kan se, at det er en tendens i andre lande som USA og England, at virksomhederne ofte beder om diversitet i de advokatteams, de hyrer. Det er forventeligt, at det også gælder, når de skal bruge en dirigent.«

I de C25-virksomheder, som Finans har talt med om valget af dirigent, lægges der vægt på, at vedkommende kender selskab, aktionærer og ledelse godt.

I blandt andet Tryg har man i en årrække haft Klaus Søgaard, partner i Gorrissen Federspiel, som dirigent.

»Han har et indgående kendskab til Trygs governance, ligesom han er specialiseret i generalforsamlinger og de juridiske forhold, der er relateret til dette. Vi evaluerer årligt, hvem der skal være dirigent ud fra kriterier som erfaring og viden med videre,« forklarer pressechef i Tryg Susanne Lindhage i en e-mail.

Det er som udgangspunkt bestyrelsen, der udpeger dirigenten, som leder generalforsamlingen og sikrer, at den afholdes i henhold til alle regler.

»Vi vælger derfor en kompetent og erfaren dirigent, som med ro og overblik kan løse denne opgave,« lyder det i skriftligt svar fra Danske Banks pressechef, Stefan Singh Kailay.

To andre C25-selskaber foruden Pandora, nemlig Bavarian Nordic og Simcorp, har igennem en årrække haft en kvindelig dirigent i Marianne Philip, der er partner i Kromann Reumert.

Fra begge selskaber lyder det, at valget ikke beror på et ønske om at sende et bestemt signal.

»Vi har i mange år haft et godt samarbejde med vores nuværende dirigent, som er valgt på baggrund af hendes faglige kompetencer,« lyder det fra Mette Trier, der er kommunikationsansvarlig i Simcorp.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.