Karriere

Julie Døssing Frosts søn døde i løbet af natten

Julie Døssing Frost vågnede op til enhver forælders værste mareridt, da hun fandt sin søn livløs i sengen. Nu skriver hun børnebøger, der taler i øjenhøjde med børn om døden.

Da Julie Døssing Frost mistede sin lille søn, blev historiefortællingen måden, hun kunne nå ind til sine to ældre børn, Nora og Leo. Siden er døtrene Klara og Naja kommet til verden.
Foto: Gregers Tycho Julie Døssing Frost håber, at døden bliver en mere naturlig og håndgribelig ting at tale om, også med de mindste. For som hun selv siger, er døden en uundgåelig del af livet. Nogle stifter bekendtskab med den som børn. Andre som voksne.
Foto: Gregers Tycho Midt i familiens store sorg oplevede Julie Døssing Frost, at der manglede redskaber til at tale om døden med familiens mindste. Derfor begyndte hun at digte sine egne historier om haren Knirke, der taler ind i forskellige spørgsmål, børn kan have til døden. De er nu blevet til en serie af fem børnebøger, der kan hjælpe samtalen om død på vej.
Foto: Diana Lindhardt I tiden efter dødsfaldet fandt parret hurtigt ud af, at der var grundlæggende ting om døden, børnene ikke vidste. Da børnene fik lov at se deres lillebror i kapellet, blev det nemmere at forstå, at man f.eks. ikke kan lege mere, når man er død, og at man ikke behøver at bruge ble eller spise mad.
Foto: Gregers Tycho Efter tabet af deres søn sagde Julie Døssing Frost sit konsulentjob op, og hendes mand gik på deltid. »Man løfter sig selv lidt op og kigger på, hvad det er, der er vigtigt. Livet er blevet nemmere at navigere i, fordi vi har valgt at have ham med os på en lys og kærlig måde,« siger Julie Døssing Frost.
Foto: Gregers Tycho Sorgen kommer i bølger, fortæller Julie Døssing Frost. Til tider var den overvældende. Men med tiden fandt parret ud af, at de var i stand til at genoptage livet. At de godt kunne holde ud at stå i kø i netto, at være ude på gaden eller ovre i børnehaven. Foto: Gregers Tycho »Jeg håber, at børn, der har mistet, kan få noget ud af bøgerne. At de kan give dem en forløsning, en slags trøst. Hvis der bare er nogle få børn, der kan blive hjulpet, har bøgerne gjort deres arbejde,« siger Julie Døssing Frost. Foto: Gregers Tycho Julie Døssing mistede sin lille søn, da han var 10 mdr. gammel. Hun har efterfølgende fået to børn - og havde to børn i forvejen. Derfor har hun selvfølgelig gjort sig mange tanke om, hvordan man snakker med børn om døden. Foto: Gregers Tycho Julie Døssing mistede sin lille søn, da han var 10 mdr. gammel. Hun har efterfølgende fået to børn - og havde to børn i forvejen. Derfor har hun selvfølgelig gjort sig mange tanke om, hvordan man snakker med børn om døden. Foto: Gregers Tycho

Der var stille i huset på Amager. Det var en tidlig lørdag morgen, og Julie Døssing Frosts mand sov stadig, da hun stod op. I sengen på børneværelset så det ved første øjekast ud, som om deres søn på 10 måneder sov. Men hun fornemmede, at noget var galt.

Da hun rakte ud for at mærke på ham, var huden kold og læberne blå. Hans krop var underligt stiv, og der manglede de naturlige bevægelser, der plejede at være der, når hun tog fat i hans små ben...

Læs også
Top job