Karriere

Bestseller-ejer fravælger en professionel bestyrelse: »Problemet er, at til syvende og sidst er det mit ansvar«

Finans har taget en snak med Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen om de fordele og ulemper, det fører med sig, når man hæfter for hele ansvaret i en af Danmarks største virksomheder.

Artiklens øverste billede
Anders Holch Povlsen blev i den forgangne uge overrakt Årets Hæderspris til PwC's kåring af Årets Ejerleder. Foto: PWC

Anders Holch Povlsen vil stå alene i spidsen for milliardkoncernen Bestseller, og han har ikke tænkt sig at dele ud af ansvaret. En bestyrelse med eksterne medlemmer vil nemlig være med til at udvaske det egentlige ansvar for virksomheden, mener den administrerende direktør og ejer.

Med sin mor som bestyrelsesformand er der tale om en familie med fuld kontrol over alle instanser i virksomheden. Og den selskabsstruktur er ikke noget, Bestseller-ejeren har tænkt sig at pille ved. Der er ingen planer om at hente en professionel bestyrelse ind udefra.

»Det er nemt at være en bestyrelse og så have en del af ansvaret. Mit problem er, at til syvende og sidst er det mit ansvar, og det tror jeg faktisk, at mine medarbejdere kan mærke. De ved, hvem de skal gå til, hvis der er noget. Held og lykke med at gå til en bestyrelse,« siger han og holder en pause på seks sekunder, inden han fortsætter:

»Jeg tror, at der er flere følelser og mere oprigtig interesse hos os, end der er hos så mange andre virksomheder. Jeg tror, at det private ejerskab kan noget, som bestyrelser eller børsnoterede selskaber ikke kan. Selvfølgelig gør jeg det, for det er virksomheden fremfor alt.«

I flere af sine investeringer, heriblandt Zalando, har Anders Holch Povlsen ellers direkte kendskab til arbejdet med en professionel bestyrelse, og selvom han tager erfaringer fra samarbejderne med hjem til hovedkontoret i Brande, så foretrækker han i Bestseller-regi at holde dirigentstokken selv.

»Der er helt sikkert nogle ting, jeg lader mig inspirere af, og så prøver jeg at bruge dem,« uddyber han.

Hvad vil du sige til dem, der mener, det er en enerådig organisation?

»Man kan ikke være særlig enerådig, når man har 20.000 medarbejdere. Det kan måske godt se sådan ud udefra, men jeg tror ikke, at folk, der kender virksomheden indefra, ser sådan på det. Jeg prøver at lede virksomheden, men jeg er ikke en person, der bruger vetoret. Jeg prøver at investere og være fremsynet og så være paranoid i forhold til, om vi nu gør det godt nok. Men det er ikke en enerådig organisation,« siger Anders Holch Povlsen.

Faktisk, fortæller han, er en del af forretningsstrategien i koncernen i stedet at splitte enhederne op i mindre afdelinger for at skærpe konkurrencen.

»Når man er en masse små forretningsenheder, bliver det nemmere at mærke, at man gør en forskel, og ikke mindst at måle og forstå sine resultater. Det medfører også en stor intern konkurrence, men det foretrækker jeg frem for store afdelinger,» siger Anders Holch Povlsen og fortsætter:

»Faktisk har vi altid forsøgt at tænke som en lille virksomhed og arbejde derefter. Vi har måske endda nogle gange været bange for at blive en stor virksomhed med regler og processer.«

Anders Holch Povlsen modtog i sidste uge Årets Hæderspris 2021 i forbindelse med PwC’s kåring af Årets Ejerleder 2021.

I den forbindelse fortalte fra scenen om, hvordan han som nyuddannet fra universitetet blev indhyllet i familieforetagendet i slutningen af 90’erne.

Det kulminerede med, at han i 2001 blev administrerende direktør i Bestseller, efter at han i fire år havde drevet og delvist ejet virksomheden Vila A/S i Herning sammen med sin far Troels Holch Povlsen.

»Jeg havde egentlig troet, at jeg skulle hjem og starte min egen lille virksomhed, men da min mor syntes, at min afhandling fra universitetet var lidt langt ude, blev jeg hurtigt sendt i ”aktivering”,« fortæller Bestseller-ejeren fra scenen.

Sagt med et lidt smart ord, så føler jeg, at min work-life-balance er helt perfekt, for der er ikke rigtig nogen forskel.

Anders Holch Povlsen, adm. direktør, Bestseller

Han var af sine forældre blevet udset til at skulle varetage Vila A/S, som hans far havde købt nogle år forinden.

Ifølge Anders Holch Povlsen var det helt særlige ved virksomheden, at hans far havde tabt penge på den hvert eneste år siden købet. Og nu var det så op til sønnen at trimme firmaet, der tidligere havde måttet sige farvel til tre direktører.

»Organisationens selvtillid og tro på egne evner var ikke-eksisterende, og nu kom så ejerens søn, der aldrig havde prøvet andet end at pakke varer på et lager. Der var ingen tro på, at det kunne lykkes. Far, jeg undskylder, men det er faktisk den søde version,« siger Anders Holch Povlsen med et glimt i øjet til sin far, der i dagens anledning også var dukket op.

I starten var det kun planen, at den nuværende Bestseller-ejer skulle kigge på Herning-virksomheden i 14 dage, men på tolvtedagen fik han et opkald fra en bankmand i Brande, der kunne fortælle en noget overrasket Anders Holch Povlsen, at han netop havde købt halvdelen af sin fars forretning.

»Det udviklede sig til en spændende samtale, og lige den dag var jeg måske ikke så imponeret af min kære far. Men det endte med, at han fik sin vilje, og jeg blev forgældet i banken i Brande,« forklarer Bestseller-ejeren.

Nu var der ingen vej tilbage, og Anders Holch Povlsen kunne i 1997 aflevere sit første regnskab, der samtidig er det hidtil eneste underskud, han har leveret i sin karriere. I 2002 blev virksomheden kåret til årets gazellevinder, efter en vækst i bruttoresultatet på næsten 1200 pct over fire år.

Sidenhen er det blevet til investeringer i en lang række virksomheder gennem investeringsselskabet Heartland, der har skudt penge i blandt andet netbutikkerne Zalando, Asos, Coolshop og butikskæden Normal.

Da min mor syntes, at min afhandling fra universitetet var lidt langt ude, blev jeg hurtigt sendt i ”aktivering”.

Anders Holch Povlsen, adm. direktør, Bestseller

Det kan næsten virke, som om der ikke kan være meget tid til andet end forretning i hverdagen for Bestseller-ejeren. Men det gør ikke noget, siger han, for sådan har det altid været i familien.

»Vi har altid talt forretning, drift, varer, indkøb og så videre. Jeg har aldrig været på en ferie med mine forældre, hvor vi ikke har talt forretning, besøgt samarbejdspartnere eller diskuteret, hvordan hotellet, vi boede på, kunne blive bedre,« fortæller Anders Holch Povlsen.

Og selvom nogle folk måske vil synes, at det kan lyde som en sygdom, så har de ingen grund til at være bekymrede, påpeger Bestseller-ejeren. Sådan har det nemlig altid været, og det er for ham det mest naturlige altid at tænke virksomhed og tale forretning.

»Sagt med et lidt smart ord, så føler jeg, at min work-life-balance er helt perfekt, for der er ikke rigtig nogen forskel,« siger en grinende Bestseller-ejer.

Det er nemt at være en bestyrelse og så have en del af ansvaret. Mit problem er, at til syvende og sidst er det mit ansvar.

Anders Holch Povlsen, adm. direktør, Bestseller

Med efterhånden 25 års erfaring som virksomhedsejer er det også en kærkommen anledning til at gøre halvlegsstatus over, hvordan det egentlig går for Anders Holch Povlsen, der ikke har nogen ambitioner om at skrue ned for tilstedeværelsen i Bestseller.

»Nu har jeg lavet det, jeg har lavet i 25 år, og det er jeg glad for. Jeg har lavet rigtig mange fejl, og dem har jeg forhåbentlig lært af. For jeg håber, at jeg kan gøre det endnu bedre de kommende 25 år. Jeg tror ikke, der er noget i mig, der har lyst til at stoppe, og det tror jeg heldigvis heller aldrig, jeg får lyst til. Jeg vil forsøge at være én, man kan regne med,« siger Anders Holch Povlsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.