Karriere

Lønmodtagere bakker op om coronapas til julefrokoster

Ny undersøgelse viser, at danskerne er indstillet på, at årets julefrokost afholdes med restriktioner.

Foto: Helle Arensbak

Et flertal bakker ifølge en ny undersøgelse op om, at deres arbejdsgiver indfører coronarestriktioner til årets julefrokost.

Sæsonen for julefrokoster bliver for alvor sparket i gang i den kommende weekend, men endnu engang ser corona ud til at spænde ben for planerne på mange arbejdspladser.

Flere virksomheder har meddelt, at de trækker stikket helt på årets julefrokost, mens andre overvejer at gennemføre med visse restriktioner. Og det skal de endelig gøre, hvis man spørger de ansatte.

En ny undersøgelse peger i hvert fald på, at danske lønmodtagere er indstillet på, at årets julefrokost afholdes med restriktioner.

To tredjedele svarer i en analyse fra Userneeds blandt over 1200 repræsentativt udvalgte danskere, at det er på sin plads, at der skal fremvises et gyldigt coronapas inden adgang til julefesten.

»Julefrokosten er med til at styrke kulturen, og noget som mange medarbejdere ser frem til. De fleste virksomheder vil gå langt for at få årets julefrokost gennemført, men der er ingen tvivl om, at det mange steder vil blive med en eller flere restriktioner, hvilket også er fornuftigt og forsvarligt set i lyset af pandemiens udvikling,« siger Martin Kildgaard Nielsen, der er adm. direktør i fagforeningen Business Danmark.

Ifølge erhvervsorganisationen DI er der ikke et problem ved at bede om gyldigt coronapas eller coronatest som adgangsbillet til julefrokosten, hvis det er frivilligt for medarbejderne at deltage.

»Medarbejderne deltager efter en invitation som gæster, og der er ikke tale om lønnet arbejde, selv om måske en del af julefrokostens afvikling overlapper med normal arbejdstid,« lyder det fra DI, der har fået en »del henvendelser om test og coronapas i forbindelse med julefrokoster.«

Store virksomheder som Grundfos, Rema1000, DR, DSB Danfoss, PostNord, Ecco har aflyst årets store julefrokost, mens Danish Crown og Ambu har meddelt, at de vil indføre coronapas.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holdt onsdag eftermiddag pressemøde om udviklingen i coronasmitte og kommende nye restriktioner som fx krav om mundbind i offentlig transport.

Her svarede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm også på spørgsmål om firmajulefrokoster og slog fast, at der ikke er restriktioner, som afholder virksomheder fra at holde julefrokoster.

Og at myndighederne generelt opfordrer til, at man bliver hjemme, hvis man er syg, holder afstand, spritter af og bliver vaccineret.

»Man kan også se på, hvor meget alkohol, der skal drikkes, fordi man har sværere ved at overholde anbefalingerne, når man har fået alkohol,« siger Søren Brostrøm og tilføjer, at Sundhedsstyrelsen planlægger at gennemføre julefrokost 17. december, men at den vil blive kortere end normalt.

Læs også
Top job