Karriere
BREAKING

Headhuntere: Om en håndfuld år kan Danmark eksportere grønne bestyrelsesmedlemmer

Større danske selskaber har hidtil fokuseret på at gøre driften bæredygtig, men snart kan hjemlige bestyrelsesmedlemmer have høstet grønne erfaringer nok til at indtage den globale bestyrelsesscene, spår en executive search-direktør.

Clarke Murphy er global topchef for det store executive search-firma Russell Reynolds. Ifølge ham skræmmer virksomhederne tidens bedste talenter bort, hvis ledelserne undlader at tænke bæredygtigt. Foto: Nicolai Lorenzen

Større danske selskaber har hidtil fokuseret på at gøre driften fremfor bestyrelsesarbejdet bæredygtigt. Men om fem år har hjemlige bestyrelsesmedlemmer høstet tilpas mange erfaringer med bl.a. klima, til at de bliver kandidater til store internationale bestyrelser, der vil arbejde med bæredygtighed.

Det vurderer Peter Gramkov, direktør i den danske afdeling af Russell Reynolds Associates.

»Det bæredygtige fokus har ligget i direktionen og driften og har været der i Danmark i længere tid end i de fleste andre lande. Der er en anerkendelse af, at danske bestyrelsesmedlemmer er blevet eksporteret til andre dele af verden ud fra direktionserfaringer, dvs. operationelle erfaringer. Jeg tror, at bæredygtighedskulturen først nu er på vej til de danske bestyrelser,« siger Peter Gramkov.

Han vurderer, at det i de kommende år handler om at få uddannet bestyrelser i at lede bæredygtigt.

»Vi er ikke i mål endnu, men vi har gode eksempler på bæredygtige virksomheder, så jeg forudser, at i løbet af fem år – måske mindre – kan vi eksportere gode bestyrelsesmedlemmer, for vi er virkelig foran på virksomhedsniveau,« siger han og nævner i den forbindelse Ørsted.

Global topchef i Russell Reynolds Associates Clarke Murphy nævner danske selskaber som Novozymes og Carlsberg, som har arbejdet bæredygtigt, fordi det var det etisk rigtige, og på et tidspunkt før andre gjorde det. Nu indser mange andre virksomheder, at de er nødt til at opføre sig mere etisk, ellers bliver værdien af dem skåret ned, påpeger Clarke Murphy.

Han påpeger, at ansvaret for kultur og bæredygtighed først for nylig er rykket op i bestyrelserne.

»Hvis du havde spurgt mig for syv-otte år siden, om bestyrelsen bør stå til regnskab for kulturen i en virksomhed, havde mit svar været: ”Absolut ikke. Det hører til i direktionen.” Så kom skandalerne i VW, Wells Fargo, Uber osv. Så ser man på bestyrelsen og spørger: ”Hvor var I?” Nu er kulturen i virksomheden ved bestyrelsens dørtrin, og ansvaret for bæredygtighed er ligeledes ankommet til dens hoveddør,« siger Clarke Murphy.

Læs også
Top job