PFA: 30 pct. af lønmodtagerne er over 55 år, og de kan gå tidligt
Ældre lønmodtagere vil have fleksibilitet lige som børnefamilierne.
Pensionsformuerne er i dag så store, at rekordmange lønmodtagere kan vinke farvel til arbejdspladser, mellemledere og kantineordninger, når de har lyst - og ikke først, når de skal have folkepension.
Pensionsformuerne kan i mange tilfælde let konkurrere med lønnen på arbejdspladsen, og det kan dræne arbejdspladserne for erfaring, mener pensionsgiganten, PFA.
PFA har et unikt materiale at trække på blandt sine mange kunder. Konklusionen er, at lønmodtagere på 55 år og derover gerne vil have en plan og en vis tryghed for at blive på arbejdsmarkedet længe, og der bliver flere og flere af dem.
I dag er ca. hver tredje medarbejder over 55 år. Tallet er stigende.
»Når antallet af ældre medarbejdere stiger, stiger også behovet for at virksomhederne arbejder med strategier og indsats for denne medarbejdergruppe,« siger Jesper Brask Fischer, der er programchef i PFA
Behovet for kompetent og erfaren arbejdskraft er stigende, og derfor bliver det vigtigere at kunne fastholde og udvikle medarbejdere i senkarrieren, mener han.
»Hvis en tredjedel af medarbejderne så at sige er under afvikling, vil det skade både arbejdsglæde og produktivitet,« fastslår Jesper Brask Fischer.
Mens nogle vil stoppe som 62-årige, ønsker andre tidligst at gå på pension som 72-årige. Hver enkelt medarbejder skal altså behandles individuelt.
Tidligere var der stor fokus på, om man havde en seniorpolitik. I dag er begrebet udvidet. Nu er det i højere grad tale om en politik for alle livsfaser. På mange måder kan seniorer sammenlignes med børnefamilier.
»På samme måde som børnefamilier lægger mange seniorer vægt på fleksibilitet, og de har ikke noget imod, at fleksibiliteten går begge veje. Man betaler gerne for mere fleksibilitet med lavere løn,« siger Jesper Brask Fischer.