Karriere

Nu ruller fyringerne – men én branche har kronede dage

Det er ikke alle steder, at fyringer er lig med nedskæringer og dårlige økonomiske tider.

Artiklens øverste billede
Illustration: Anders Thykier

De tjener penge på opsigelser. De såkaldte outplacement-konsulenter har kronede dage.

»Vi har skingrende, sindssygt, vanvittigt travlt. Fra at der ikke skete noget, eksploderede det,« siger Jesper Magnusson.

Han er direktør i Makio, der er en såkaldt outplacement-forretning, som specialiserer sig i at rådgive virksomheder, medarbejdere og ledere i forbindelse med afskedigelser.

I øjeblikket rådgiver Makio 600 kunder. I samme periode sidste år lød antallet på 218. En af de hidtil bedste måneder for firmaet var december 2022, hvor der blev varslet 1.402 fyringer.

Og fremtidsudsigterne ser gode ud for Makio og konkurrenterne med de nyeste beskæftigelsestal.

»Der bliver opsagt rigtig mange mennesker lige nu, og det ser ud til, at det fortsætter. Sagen er også, at der stadigvæk er lav arbejdsløshed,« siger Jesper Magnusson.

I rekrutterings- og outplacementfirmaet Actief Hartmanns planlægger man at åbne 10 nye kontorer inden 2025 og fordoble omsætningen til 700 mio. kr. 

Det er første skridt mod en milliard kroner på toplinjen, forklarer adm. direktør i Actief, Anne-Mette Ravn. 

»Virksomhederne hyrer og fyrer mere end nogensinde før. De kan både være ude og søge nye kompetencer og talenter og samtidig tilpasse andre steder i deres organisation,« forklarer Anne-Mette Ravn.

Virksomhedens styrke er, at den både har outplacement og rekruttering, og dermed rammer man begge tendenser på jobmarkedet: At flere virksomheder skal tilpasse og skære ned, mens andre mangler arbejdskraft.

Strategien indebærer at åbne flere fysiske kontorer, fordi kunderne søger et lokalt tilhørsforhold, siger Anne-Mette Ravn.

»Det her med at mødes ansigt til ansigt er stadig vigtigt. Vi ser, at mange af de rekrutteringer, der er sket over Teams i løbet af coronaen, bliver revideret nu. Det er bare noget andet, når man er fysisk på en arbejdsplads og får en fornemmelse af kulturen, af det sociale og af tonen.«

Når fyringen rammer

Hvad sker der i kulissen, når topledelsen skal svinge sparekniven? Hvordan fyrer man bedst en medarbejder, og hvordan er det selv at blive smidt på porten som leder. Det ser vi nærmere på i denne artikelserie.

Landets outplacement-konsulenter fik travlt under coronakrisen, da usikkerheden fik flere virksomheder til at svinge sparekniven. Nu er der kommet gang i butikken igen.

»Vi skal tilbage til 2020 for at finde opsigelser på samme niveau. Der er større opsigelsesrunder på vej og virksomheder, som opsiger enkeltstående. Det er et arbejdsmarked, der er ved at vende,« siger Jørgen Uhrbrand, der er leder af outplacement-afdelingen i virksomheden AS3.

Generelt set oplever AS3, at flere virksomheder søger bistand i forbindelse med opsigelser, og med forbehold for den usikkerhed, der præger udsigterne i 2023, så budgetterer ledelsen med en fremgang i outplacement-omsætningen på 25 pct. sammenlignet med 2022. 

Den voksende efterspørgsel på rådgivning kan især tilskrives én ting, siger Jørgen Uhrbrand.

»Der er simpelthen større fokus på social ansvarlighed. Det er gået op for virksomhederne, at der er meget employer-branding i at behandle opsagte medarbejdere på ordentlig og værdig vis,« siger han.

Når konjunkturerne vender, er der virksomheder, der efter afskedigelser regner med at skulle genansætte igen inden for kort tid, fortæller han.

»Nogle virksomheder bliver nødt til at tilpasse medarbejderstaben, men vil behandle medarbejderne ordentligt, fordi det er vigtigt at have gode ambassadører, der måske kan vende tilbage til virksomheden på et senere tidspunkt.«

Jesper Magnusson fra Makio kalder situationen »speciel«.

»Vi har nemt ved at skaffe folk et job. Ofte har kandidaterne mere end ét job på hånden. Spørgsmålet er, hvor lang tid det varer ved,« siger han.

Både AS3 og Makio indstiller sig på en ny tid, men Jesper Magnusson opfordrer til at forholde sig roligt.

»Det er som om, at virksomhederne ikke har lært noget af 2020. Der er lidt panik før lukketid. Jeg advokerer for »ro på«. Lad være med at fyre i hobetal, når prognoser viser, at manglen på arbejdskraft fortsætter.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.