Karriere
0

Sådan undgår kvinder at tabe formuen ved skilsmissen

Der kan hurtigt opstå økonomisk ulighed i parforholdet ved f.eks. barsel og deltid.

Kvindeøkonomien afholdte et arrangement på Christiansborg. Det var bl.a. ligestilling på pensionsområdet, der blev diskuteret i en paneldebat. Foto: Maiken Reimer Rønneberg

Lavere løn, mindre pensionsopsparing, færre topstillinger, mere barsel, deltid.

Der er mange forskellige faktorer, der gør, at kvinder er dårligere stillet, hvis et ægteskab bliver opløst.

Det var et af budskaberne ved foreningen Kvindeøkonomiens arrangement på Christiansborg i april.

Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension, råder til at tænke på det efterslæb, der sker på pensionen ved barsel og deltid. Hvis et par skal skilles uden at have taget højde for den ofte ulige indbetaling til pensionsopsparingen, kan det risikere at ramme den ene part økonomisk hårdt.

»Man kan hverken gifte eller skille sig til en god pension. Det er vigtigt, at hver part får en god pensionsordning,« sagde Anne Seiersen til arrangementet på Christiansborg.

Det er især kvinder, der risikerer at tabe mange penge på skilsmissen, for hele 35 pct. af kvinder på arbejdsmarkedet arbejder deltid. Der er derfor flere grunde til at få papirerne på plads hurtigt, selvom det kan være svært at snakke om en potentiel skilsmisse eller økonomisk ulighed.

Her er tre overvejelser fra Anne Seiersen, hvis den ene part går på deltid eller barsel:

  1. Den ideelle løsning er, at man sætter lige så mange penge ind på pensionsopsparingen under barsel eller deltid. Men det kan for mange par være svært.
  2. Man kan ikke dele alle pensioner. Hvis den ene part har en livrente, kan det være en god idé at lave en ny aftale om indbetaling til pensionsopsparingen. Man kan hurtigt ende med en ægtepagt, som sætter en tilbage til de regler, der var før 2007.
  3. Søg rådgivning hos dit pensionsselskab, hvis der sker ændringer i forhold til løn, deltid og barsel. Det kan også være en fordel løbende at holde øje med sin pensionsudbetaling på pensionsinfo.dk.
BRANCHENYT
Læs også