Navne

Voksen og stadig på kant med far

Man bliver rundere med årene, siges det, men i Le Pen-familien dur mundheldet ikke rigtig. Marine Le Pen fylder 50, og forholdet til hendes far bliver værre.

Marine Le Pen er datter af stifteren af partiet Den Nationale Front, Jean-Marie Le Pen. I dag er hun formand for det EU-kritiske parti, der har en hård kurs over for migranter og indvandrere, og som af kritikere kaldes for populistisk. Foto: AP

Engang blev Marine Le Pen regnet for fars pige. De dage er slut. Nu har hun travlt med at lægge luft til sin far, i hvert fald på den politiske scene.

Marine Le Pen er også blevet en "voksen" pige nu. Den 5. august fylder hun 50 år, og hun sliber sit parti til under et nyt navn, så det atter kan prøve at erobre magten i Frankrig. I 2016 tabte hun præsidentvalget til Frankrigs nuværende præsident, Emmanuel Macron, som hun karakteriserer som repræsentant for eliten. Hendes EU-kritiske parti, der har en hård kurs over for migranter og indvandrere, kaldes af kritikere for populistisk.

Marine Le Pen, datter af stifteren af partiet Den Nationale Front, Jean-Marie Le Pen, har siden valgnederlaget gennemført ændringer i partiet. I forvejen var den nu 90-årige Jean-Marie Le Pen blevet smidt ud, da han i 2015 sagde, at de nazistiske gaskamre var »en detalje i historien«. I marts i år røg også hans æresmedlemskab af partiet. Tidligere i år ændrede partiet navn til National Samling. Formålet er ifølge politiske iagttagere i Frankrig at lægge mere luft til det gamle image, som hendes far er eksponent for.

Marine Le Pen meldte sig ind i sin fars parti, da hun var 18 år. Karrieren begyndte for alvor i 1998, da hun blev valgt som regionsmedlem i Île-de-France, hvor bl.a. Paris hører til. Dengang var hendes forhold til faren godt, og det var det også i årene derefter.

»Det er manden i mit liv,« sagde Marine Le Pen om faren i et interview med tv-kanalen TF1 i 2004.

I 2011 blev hun valgt til partiformand, og siden er forholdet til faren kølnet. Marine Le Pen var fra 2009 til 2017 medlem af EU-Parlamentet, og der er en juridisk udløber af dette hverv. I juni fastslog EU-Domstolen, at hun skal tilbagebetale 300.000 euro, omkring 2,25 mio. kr., som hun fik af EU til aflønning af en assistent. Domstolen siger, at den mangler beviser for, at assistenten har udført arbejde for Marine Le Pen. Sagen har medført, at en fransk statsstøtte til partiet på to millioner euro også tilbageholdes.

Marine Le Pen, politiker, Frankrig


Læs også
Top job