Navne
BREAKING

»Nu er jeg blevet så gammel, at jeg har skiftet min Harley-Davidson ud med en motorcykel med sidevogn, så jeg kan tage ungerne med«

60 år mandag: Efter 22 år i ingeniørkoncernen FLSmidth landede Christian Jepsen et topjob hos en udenlandsk gigant. Nu har han som selvstændig skåret ned på arbejdstimerne for at være mere sammen med sine børn.

I syv år var Christian Jepsen (tv.) en del af koncerndirektionen i FLSmidth sammen med bl.a. daværende adm. direktør Jørgen Huno Rasmussen (nummer to fra venstre). Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan Christian Jepsen har været selvstændig, siden han for to år siden valgte at forlade en topstilling hos Alcoa, en af verdens førende aluminiumsproducenter. Pr-foto Christian Jepsen (tv.) til et pressemøde som chef i FLSmidth. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan

Allerede som 14-årig forsøgte Christian Jepsen at få fingre i en opholdstilladelse til USA, men forgæves.

Da han mere end 20 år senere - i 1995 - fik tilbud om at flytte til USA for ingeniørkoncernen FLSmidth, sagde han ja med det samme. Og han er blevet i USA lige siden.

»Jeg har altid været fascineret af USA og har altid haft en stor udlængsel i forhold til at arbejde i fremmede kulturer,« siger Christian Jepsen, der bor i Connecticut.

Han er selvstændig, efter han for to år siden valgte at forlade en topstilling hos en af verdens førende aluminiumsproducenter Alcoa. Det var også rejseaktiviteten, der trak Christian Jepsen til hans første job i fødevareteknologikoncernen APV Pasilac, og det globale aspekt, der fik ham til at søge en stilling i FLSmidth.

Skarpt strategisk blik

Selv er Christian Jepsen opvokset i Vojens i Sønderjylland.

Christian Jepsen har en kandidatgrad i erhvervsøkonomi og arbejdede i flere år som økonomidirektør for et af FLSmidths amerikanske selskaber, som designede og solgte cementfabrikker. Han blev senere adm. direktør for selskabet.

»Han var en relativt ung mand med et skarpt strategisk blik for, hvad der var vigtigt for virksomheden,« siger Jørgen Huno Rasmussen, der som adm. direktør i FLSmidth forfremmede Christian Jepsen til at blive koncerndirektør i 2005.

To år senere blev Christian Jepsen udnævnt til at være ansvarlig for udviklingen af koncernens nye forretningsben i mineralindustrien. FLSmidth var i forvejen solidt placeret i cementindustrien, men for at gøre sig mere robust mod konjunkturudsving skulle mineforretningen også være et stort forretningsområde i koncernen.

En trist adm. direktør

I fem år stod han som direktør i spidsen for FLSmidth Minerals, og i den tid voksede antallet af medarbejdere i forretningsbenet fra ca. 500 til 4.000 både gennem opkøb og organisk vækst.

Nu har jeg muligheden for bedre at balancere arbejde og familieliv, da der ikke er så meget rejseaktivitet længere. Nu har jeg også set store dele af verden.

Christian Jepsen, tidligere koncerndirektør i FLSmidth og bosat i USA.

Det var en trist Jørgen Huno Rasmussen, der i 2012 modtog Christian Jepsens opsigelse. Christian Jepsen var blevet headhuntet af en af FLSmidths store kunder, amerikanske Alcoa, til stillingen som vicedirektør for koncernens forretningsudviklingsaktiviteter. Han trådte samtidig ind i Alcoas øverste ledelse.

»Vi var meget kede af, at han stoppede. Jeg så Christian Jepsen som et af de største lederpotentialer i koncernen,« siger Jørgen Huno Rasmussen, som kalder Christian Jepsen for livsglad og en inspirationskilde for medarbejderne.

Med en årlig omsætning på omkring 140 mia. kr. var Alcoa, som producerer alt fra dåser til flydele af aluminium, seks gange større end FLSmidth.

»Jeg overbeviste mig selv om, at jeg havde fået en chance, som jeg ikke kunne sige nej til, da det var en langt større virksomhed, som var endnu mere international end FLSmidth,« fortæller Christian Jepsen, som stoppede i FLSmidth efter 22 år.

Da Alcoa i 2016 besluttede at splitte virksomheden i to, tænkte Christian Jepsen, at nu var tiden kommet til at prøve kræfter som selvstændig.

I dag rådgiver han bl.a. kapitalfonde og industriselskaber i forbindelse med eksempelvis opkøb eller udvikling af nye forretningsenheder og er selv en del af en mindre gruppe investorer, der investerer i iværksættervirksomheder.

»Nu har jeg muligheden for bedre at balancere arbejde og familieliv, da der ikke er så meget rejseaktivitet længere. Nu har jeg også set store dele af verden,« siger han.

Christian Jepsen er gift for anden gang. Hans første hustru døde af kræft, da deres datter kun var seks år gammel.

»Man kommer videre og bliver stærkere som person. Man begynder at prioritere ting anderledes, herunder familielivet,« siger Christian Jepsen.

Han var en relativ ung mand med et skarpt strategisk blik for, hvad der var vigtigt for virksomheden.

Jørgen Huno Rasmussen, tidligere adm. direktør i FLSmidth, forfremmede Christian Jepsen til koncerndirektør.

Mens han var ansat i FLSmidth, rejste han ofte til bl.a. Indien og Australien, da mineraldivisionen var spredt ud over hele verden.

Et solidt netværk af venner trådte til med hjælp til pasning af datteren, så han kunne få det hele til at hænge sammen.

Motorcykel med sidevogn

Han har siden med hustruen Jayne fået to sønner på henholdsvis tre og fem år.

»Jeg brugte ikke meget tid med min datter, da jeg arbejdede i FLSmidth. Men nu har jeg heldigvis fundet ud af at prioritere anderledes. Jeg er glad for at have muligheden nu for at være en del af deres hverdag,« siger Christian Jepsen.

Familien bruger en del tid på at spille golf om sommeren og stå på ski om vinteren, og når vejret tillader det, bliver motorcyklen hevet frem:

»Nu er jeg blevet så gammel, at jeg har skiftet min Harley-Davidson ud med en motorcykel med sidevogn, så jeg kan tage ungerne med.«

Læs også
Top job