Navne

Legenden med det drengede ansigt på sit livs største opgave

Da Manchester United fyrede José Mourinho, fandt klubben en midlertidig erstatning i en tidligere spiller, som har legendestatus.

Ole Gunnar Solskjær vandt seks mesterskaber med Manchester United. Det gjorde ham til en legende i klubben. Foto: Jon Super/AP

Når nordmændene lader følelserne tage over, går det ikke stille af sig.

Da Manchester United købte Ole Gunnar Solskjær fra Molde i 1996, foregik det med fanfarer og avisforsider i flere dage i træk.

Åge Hareide var træner i Molde, og han vidste godt, at han havde en speciel spiller i truppen, men i det engelske var der ikke samme opmærksomhed. Manchester United var på det tidspunkt ude efter at forstærke truppen med Alan Shearer, men det kiksede, og ind kom en ukendt 22-årig nordmand med et drenget ansigt – for 1/10 af prisen.

Der gik dog ikke mere end seks minutter i Ole Gunnar Solskjærs debutkamp, før han scorede sit første af 126 mål for Manchester United, og han forlod klubben som det tætteste, man kan komme på en folkehelt i den røde del af byen, når man ikke er født i Manchester.

På banen var han faktisk lidt af et paradoks. Jovist, han havde da en god teknik, og hans lidt for lange ben var gode til at rage bolden til sig. Fart var der også i dem. Men det var først og fremmest hans eminente evne til at stå det rigtige sted, han blev kendt for. Hvis der kom en løs bold i feltet, kunne modstanderne være stensikre på, at Ole Gunnar Solskjær sugede den til sig som en frø foran en flue. Haps, og så var der mål. Allerede i sin første sæson blev han topscorer for Manchester United.

Ole Gunnar Solskjær

Født den 26. februar 1973 i Kristiansund i Norge.

Aktiv karriere

  • 1990-95 Clausenengen
  • 1995-96 Molde
  • 1996-07 Manchester United

Meritter: Seks engelske mesterskaber, to pokaltitler og en Champions League-titel.

Trænerkarriere

  • 2007-2010 Manchester United, ungdom og reserver
  • 2011-2014 Molde
  • 2014-2015 Cardiff
  • 2015-2018 Molde
  • 2018- Manchester United (midlertidig træner)

Meritter: To norske mesterskaber og en pokaltitel.

Daværende Manchester United-manager, Alex Ferguson, brugte ofte nordmanden som indskifter – 150 gange i 366 kampe – og skotten fortalte senere, at det var, fordi Solskjær havde en speciel evne på bænken. Her sad han og analyserede modstanderens forsvar for svagheder, og 29 gange mundede forarbejdet ud i scoringer, når han blev sendt i kamp.

Det mest kendte af de mål kom i 1999, da han scorede sejrsmålet i overtiden mod Bayern München i Champions League-finalen.

I det øjeblik opnåede han legendestatus, og da han hele karrieren spillede med nummer 20 på ryggen, hænger der stadig et banner på Old Trafford: ”20 Legend”.

Allerede i den aktive del af Solskjærs karriere talte Ferguson om, at nordmanden ville blive en god træner.

Da karrieren var overstået, blev han da også lempet ind som ungdomstræner i klubben, og det er i hele den baggrund, at man skal finde forklaringen på, at han kort før jul blev hentet ind som afløser for José Mourinho.

Man skal nemlig ikke tage fejl af, at Alex Ferguson har en stor andel i udnævnelsen. Ferguson er ambassadør for klubben og stadig en indflydelsesrig faktor.

Fergusons indflydelse

Da Alex Ferguson stoppede i 2013, havde han i 12 år haft Mike Phelan ved sin side på bænken i Manchester United, men han stoppede samtidig med Ferguson. Den 56-årige englænder er hentet tilbage som Ole Gunnar Solskjærs assistent, og de to arbejdede også sammen, da Solskjær var ungdomstræner. I øvrigt da Paul Pogba var et ungt talent i den store Manchester United-stald.

Som det sig hør og bør i denne kommercielle tid kom Ole Gunnar Solskjærs første ord om ansættelsen til Manchester Uniteds egen tv-station. Her sagde han alle de rigtige ord, som nærmest var de modsatte af forgængeren José Mourinhos. Han talte om at sætte spillerne fri, spille hurtig fodbold, få smil på læberne i omklædningsrummet.

Hvis de norske medier gik lidt i selvsving dengang i 1996, da Solskjær blev solgt til Manchester United, var der ikke mindre schwung i tastaturerne 22 år senere, da de skulle beskrive, hvad Manchester United havde brug for: »De har brug for en venlig sjæl. De har brug for en, alle kan samles om. De har brug for en legende,« skrev Dagbladet.

Venlig er han i hvert fald. Da han mødte op på Manchester Uniteds træningsanlæg for første gang som manager, havde han en plade norsk chokolade med til Kath, der sidder i receptionen. Hun har arbejdet der i 50 år.

Se Ole Gunnar Solskjærs interview om blandt andet Alex Ferguson

Hvis målet for Manchester United var at erstatte den sure Mourinho med en vellidt manager, er det allerede lykkedes. Spørgsmålet er så, om han har den fornødne pondus til at klare et omklædningsrum fyldt med egoer og dagsordner? «

Læs også
Top job