Navne

Karsten Ree: »Jeg har altid foretrukket at gøre ting alene og på min egen måde«

75 år torsdag: Karsten Ree har i årenes løb set store beløb komme ind, men han har også tabt mange penge. Fem år efter, at han fik konstateret kræft, glæder han sig over stadig at være i live.

Karsten Ree, der fylder 75 år torsdag, i sin lyseblå sportsvogn, en Shelby Cobra fra 1977. Foto:Stine Bidstrup Karsten Ree var engang involveret i motorsport og er stadig glad for vintagekøretøjer. Her ses han med sin røde Ford GT 40 Mark 2, som Ford skabte til Le Mans. Foto: Stine Bidstrup Karsten Ree kommer fra en velstillet familie og voksede op ikke langt fra, hvor han bor sammen med Janni Ree. Foto: Stine Bidstrup Karsten Ree blev gift med Janni Ree i 2015. Her ses de til gallapremiere på filmen "Once Upon a time in Hollywood". Foto: Mogens Flindt

Siden Karsten Ree voksede op i en velstillet familie nord for København, har penge været omdrejningspunktet: Det, der blev talt om, og det, som betød noget.

»Min far, der var egenrådig, men en guttermand, levede ud fra mottoet om, at den, som betaler, også bestemmer, og mere end en gang har jeg fået at vide, at jeg er på præcis samme facon,« siger han.

Derfor bliver en samtale med Karsten Ree, der fylder 75 år torsdag den 2. juli, hurtigt præget af million- og milliardbeløb, aktiekøb og aktiekurser samt anekdotelignende forklaringer på salg og køb af selskaber.

Hans mest omtalte handel var Den Blå Avis, som amerikanske Ebay købte for godt 2 mia. kr. Men, ønsker Karsten Ree indskudt, der var et par partnere, som fik deres del af handlen. Ifølge Karsten Ree var deres gevinst sammenlagt 550 mio. kr.

Et opsigtsvækkende køb

Amagerbanken står som forretningsmandens mest opsigtsvækkende investering - og største tab. Han mistede omkring 800 mio. kr., og tabet »fik jeg ikke lov til at trække fra i skat«, kommer det fra Karsten Ree, som på Cimber Sterlings konkurs tabte hen ved 80 mio. kr. Det beløb kunne han godt trække fra.

»I 2012 havde jeg i runde tal ca. 450 mio. kr. tilbage. Dem brugte jeg på Nokia-aktier, som jeg endte med at sælge for omkring 950 mio. kr. Og så har jeg tjent mange penge på aktier i kinesiske Alibaba og Tencent, i amerikanske Amazon og Alphabet samt i Novo.«

Direkte adspurgt fortæller Karsten Ree, at han er »god for 3,3 mia. kr. i værdipapirer, mens resten, ca. 500 mio. kr., står i con amore-projekter«.

Det er blandt andet Ree Park i Ebeltoft, rejseselskabet Africa Tours, Karen Blixen Camp og Karen Blixen Coffee Garden. Desuden er ambitionen at kunne producere brændstof uden CO2 på et anlæg i Kalundborg.

»Det er den slags projekter, jeg godt vil huskes for, og som jeg gerne vil kunne sidde og kigge på, uanset om jeg ender i himlen eller i helvede,« siger han i telefonen.

En dejlig barndom

Da vi taler sammen igen, er det på hans bilværksted i Kgs. Lyngby. Han ankommer i sin lyseblå sportsvogn, en Shelby Cobra fra 1977. I værkstedet blandt nye luksusbiler og en Jaguar, der er skilt ad, står hans røde Ford GT 40 Mark 2. Modellen producerede Ford i sin tid til det franske motorløb Le Mans, fortæller han.

»En af vinderudgaverne af denne racervogn er vistnok blevet solgt for 180 mio. kr.,« siger Karsten Ree, der i flere år postede penge i motorløb.

Han får øje på en kalender på væggen og kan på afstand se, at det på billedet er den afdøde Formel 1-kører Ayrton Senna med en gul styrthjelm.

»Jeg overværede vist det løb i 1985 i Monaco,« siger han.

Karsten Ree voksede op i en villa på Vedbæk Strandvej og overtog senere barndomshjemmet, inden han købte en anden ejendom på vejen.

»Jeg kan godt lide at bo ved vandet. Det er fløde for øjnene at kigge ud på Øresund. Til gengæld siger det mig ikke en skid at hoppe i vandet, når det er koldt,« fastslår Karsten Ree.

Mine forældres ægteskab holdt til sidst i 1970’erne, så var det slut. Godt 10 år senere døde min far og min søster inden for få dage.

Karsten Ree.

Han kalder sin barndom for dejlig. Han gik i skole, brugte tid på at være søspejder og fik at vide af sin far, at hvis han skulle bruge penge, skulle han først tjene dem.

»Det var helt fint, også selv om vi var velstillede, og min far var en af den tids største skatteydere.«

Karsten Rees far drev et industrivaskeri, hvor sønnen arbejdede, og endte med at sælge maskiner og bygninger til Rigshospitalet. I stedet investerede faderen - og siden Karsten Ree - i grunde og ejendomme. Moderen var hjemmegående og havde det hårdt, da hun reelt stod alene med ansvaret for at passe parrets datter, som var stærkt handicappet.

»Mine forældres ægteskab holdt til sidst i 1970’erne, så var det slut. Godt 10 år senere døde min far og min søster inden for få dage,« siger Karsten Ree, der stod tilbage som arving.

»Men det var dyrt at arve min far. Jeg betalte en arveafgift på 32,8 pct.,« husker han.

Karsten Rees grundholdning er, at arven hjalp ham på vej som forretningsmand. Men han lægger samtidig vægt på, at han brugte næsten 30 år på at bygge Den Blå Avis op, inden den blev solgt.

Hofterne er slidte

For fem år siden fik Karsten Ree konstateret kræft i blæren.

»Det kan slå dig ihjel på 14 dage, lød beskeden, så naturligvis er jeg taknemmelig for at have levet i fem år,« siger han og tilføjer, at han ikke kan løbe fra, at kroppen langtfra er, hvad den var.

»Hofterne er slidte, det samme er skuldrene, og jeg kan ikke løfte ret mange kilo. Alligevel fik jeg da lavet en masse havearbejde i de første par måneder under coronakrisen,« siger han og griner.

Karsten Ree har fire børn, tre sønner og en datter, med tre forskellige kvinder. Siden 2015 har han været gift med 50-årige Janni Ree, og deres forhold var omdrejningspunkt for realityserien ”Janni og Karsten - kærligheden mod alle odds”.

»Janni har gang i sine ting, og jeg har mine forretninger, og sådan ønsker jeg, at det er. For jeg har altid foretrukket at gøre ting alene og på min måde. Derfor passer ordene »I did it my way« (fra klassikeren ”My Way”, red.) på mig og mit liv.«

Læs også
Top job