Navne

Mette Maix havnede i et tomrum efter afsked med firma - nu har hun fundet sig selv i topjob

Portræt: Mette Maix måtte efter afsked med topjob sætte karrieren på pause. Nu er hun adm. direktør i Rosendahl og har fået mere, end hun turde drømme om.

Mette Maix har tidligere været en lederskikkelse i Coop, Føtex, Tesco, Berlingske Media og Flying Tiger. 
Foto: Stine Bidstrup

Mette Maix havde dage, da hun tænkte, at det aldrig ville gå godt, og dage, hvor hun sagde til sig selv, at det nok skulle gå. Det var dengang, da hun havde trukket sig fra jobbet som adm. direktør i selskabet bag butikskæden Flying Tiger uden at have et andet job på hånden.

Nu ser hun tilbage på den tid som både angstprovokerende og opløftende.

»Det var et transformerende år for mig på mange måder. Jeg blev 50 år, min ældste datter flyttede hjemmefra, og jeg stod uden job efter at have arbejdet og kørt en succesfuld karriere i 25 år,« siger Mette Maix.

Hun havde været afklaret med, at hun ikke kunne fortsætte i den konstellation, som hun blev præsenteret for i 2019 af ejerne bag Flying Tiger. Efter knap to år som adm. direktør var meldingen, at hun skulle have en viceadm. direktør som sidemand. Det blev et nej tak fra Mette Maix.

Man skal kunne rumme den usikkerhed, der er i at stå uden et job.

Mette Maix, topchef i Rosendahl.

Selv om det i bagklogskabens lys var rigtigt at trække stikket, er det, erkender hun, nemmere at se, når man er kommet godt igennem processen, end når man står midt i den. Men perioden uden en karriereplan tvang hende til at reflektere over og definere rammerne for det arbejdsliv, hun ville have.

Det var uvant for Mette Maix at holde pause. Hun blev cand. negot. på Syddansk Universitet i 1994 og fik samme år job i Coop, hvor hun var ansat frem til 2010 og blandt andet var kædedirektør for Superbrugsen.

Rejste til Slovakiet

Derefter gik turen til den britiske dagligvarekæde Tesco, hvor hun var udstationeret med familien i Slovakiet. Opholdet i Slovakiet bragte familien, som foruden Mette Maix og hendes franske mand tæller to døtre, tættere sammen.

I 2012 vendte familien Maix hjem til Danmark, da Mette Maix fik tilbudt jobbet som direktør i Føtex. Her var hun blandt andet med til at lancere Føtex Food, inden hun skiftede dagligvarehandel ud med mediebranchen og Berlingske Media. Det blev imidlertid kun et kort ophold i den noget mindre milliardforretning, end hun havde været vant til. Detailhandlen kaldte igen. For efter flere udskiftninger på direktørposten havde Flying Tiger brug for nye kræfter, og pilen pegede på Maix. Flying Tiger var nogle år forinden blevet solgt af familien Lajboschitz til kapitalfonden EQT og kæden stod over for en vigtig transformation.

Samarbejdet sluttede uventet efter to år, og mens Flying Tiger fortsatte uden Mette Maix, stod hun i et karrieremæssigt tomrum. Hvad ville hun egentlig med sit arbejdsliv?

»Jeg skulle have adrenalindroppet ud af armen, før jeg kunne begynde at tænke mig om,« siger hun.

Efter måneders tankevirksomhed, lange samtaler med venner og professionelle sparringspartnere, foredrag om forskellige emner og masser af tid til at være sammen med familien vidste Mette Maix, hvad hun ville.

I marts 2020 tiltrådte hun som adm. direktør i den familieejede designvirksomhed Rosendahl Design Group, en stilling hun beskriver som »at være kommet hjem.«

Rosendahl Design Group står bag designbrands som Holmegaard, Kay Bojesen, Global, Rosendahl og Kähler og omsætter for omkring en halv milliard kroner.

Brug for en transformation

»Jeg har fået mere, end jeg kunne drømme om i Rosendahl Design Group,« siger hun og fortsætter:

»De har en historie i både deres familieejerskab og deres brands, og de har gode, sunde værdier. Derudover er der brug for en transformation, og det er alt sammen noget, jeg har erfaring med, og som jeg synes er vigtigt og spændende.«

Mette Maix har ved siden af direktørjobbet en række bestyrelsesposter i blandt andet Matas, Good Food, Årstiderne samt i Planetary Impact Ventures, hvor hun ligeledes er medinvestor. Disse poster, understreger Mette Maix, bidrager hver især til at fuldende hendes arbejdsliv:

»Jeg vidste godt, at jeg ikke kunne få alt i én stilling, så det passer mig rigtig godt at supplere med bestyrelsesposter, hvor jeg kan både bidrage med og lære noget.«

Nu er hun, hvor hun gerne vil være. Der skulle en ikkeplanlagt afsked og måneders uvished til, men Mette Maix har fundet sine ben og en ny retning på karrieren.

»Man skal kunne rumme den usikkerhed, der er i at stå uden et job. Det kræver mod. Men der åbner sig nogle døre, når man tager springet og giver sig selv tid til at tænke,« siger hun.

Læs også