Navne

Naturformidleren David Attenborough kæmper til det sidste for klodens natur- og dyreliv

95 år lørdag: Sir David Attenborough har i 70 år bragt dyreriget og klodens natur ind i vores stuer gennem spektakulære naturprogrammer, men i en alder af 95 år frygter manden med den ikoniske fortællestemme for livet på den planet, han i årevis har berettet om.

David Attenborough er blevet en britisk institution. Gennem 70 år har han utrætteligt skildret klodens utrolige natur. Foto: SplashNews.com Splash News and Pictures Den Frosne Planet var en dokumentarserie om livet ved Arktis, Antarktis, Nordpolen og Sydpolen, hvor størstedelen af områderne er dækket af is. 
(AP Photo/Discovery Channel, Chadden Hunter)

Omringet af afskallede vægge ligger nodehæfter og matematikbøger stadig åbne på skolebordene.

Tavlen med de ukrainske kridtbogstaver fra 1986 står som et sort på hvidt vidnesbyrd om en af menneskehedens største atomkatastrofer.

I de forladte omgivelser dukker en hvidhåret David Attenborough op på skærmen. Omringet af de synlige minder fra en historisk katastrofe minder han seeren om en af nutidens mindre synlige, men dog alvorlige katastrofer:

»Nedsmeltningen af Tjernobyl var et resultat af dårlig planlægning og menneskelige fejl, der betegnes som en af menneskehedens største katastrofer. Men vor tids sande tragedie udfolder sig stadig på tværs af kloden og er knapt synlig fra dag til dag. Jeg taler om tabet af planetens vilde natur – dens biodiversitet.«

Det er starten på den britiske naturlegendes dokumentar ”A Life On Our Planet” fra 2020, hvor han deler sin bekymring for vor tids påvirkning af den natur og det dyreliv, som han i mere end seks årtier har bragt ind i vores stuer.

Bekymret på sine ældre dage

De fleste kender David Attenborough som stemmen i tv-fortællingen i de storslåede naturudsendelser, hvor han med begejstring og viden har berettet om vores fantastiske og dog sårbare planet siden 1952.

Attenborough og hans mangeårige arbejdsplads BBC står bag de skelsættende naturserier som ”Den Frosne Planet”, ”Vores Planet” og ”Den Blå Planet” fra 2001, hvor han var vores øjne på en rejse ned i dybets ukendte univers.

Det er fascinerende at høre ham fortælle, fordi man helt tydeligt kan mærke hans passion, og der er ikke noget, der smitter som passionerede mennesker.

Bengt Holst, biolog og tidligere videnskabelig direktør i Københavns Zoo

På sine ældre dage har David Attenborough skildret et mere bekymret syn på klodens udvikling og truslerne mod dens engang så rige biologiske mangfoldighed, og i den banebrydende Netflix-dokumentarserie ”Our Planet” bruger han sin status som naturidol til at appellere til en mere bæredygtig adfærd.

Noget, som ifølge Bengt Holst, der er biolog og tidligere videnskabelig direktør for Københavns Zoo, er yderst virkningsfuldt:

»Han viser os, hvor langt vi har drevet naturen, uden at det bliver en dommedagsprofeti, og jeg tror, at det har en langt større tyngde, end hvis andre gjorde det. Igennem hans meget lange virke har vi fået et rigtig godt forhold til ham og føler, at han er blevet en del af vores familie, fordi han dukker op, hver gang vi lukker op for en naturudsendelse. Han er derfor en, man lytter til, og en med meget stor vægt i sit budskab,« siger Bengt Holst, der bakkes op af direktøren for Randers Regnskov, Henrik Herold:

»Det gør hele forskellen, at det er ham, der italesætter de problemer, vi står over for, fordi han er verdens største naturpersonlighed, og han har en vægt i sin baggrund og sine mange år på bagen og sin vedholdenhed. At han stadig i en alder af 95 år utrætteligt kæmper for vores natur, det er virkelig positivt.«

Smitsom passion

At David Attenborough har formået at fastholde seernes interesse for naturen og dyreverdenen siden 1952, skyldes ikke blot hans gudsbenådede fortællestemme, forklarer Bengt Holst.

»Det er fascinerende at høre ham fortælle, fordi man helt tydeligt kan mærke hans passion, og der er ikke noget, der smitter som passionerede mennesker. Han er meget vidende og karismatisk og har evnet på en måde, som ingen andre har, at åbne folks øjne for de værdier, der findes i naturen,« siger han.

Blå bog – sir David Attenborough


Født i London.

Læste geologi og zoologi på Clare College i Cambridge. Påbegyndte en bachelorgrad i social antropologi på London School of Economics, men stoppede for at blive chef for BBC2.

Gift i 1950 med Jane Elisabeth Ebsworth Oriel, som gik bort i 1997. De to har børnene Robert og Susan.

Holder 32 æresdoktorater fra britiske universiteter, hvilket er rekordmange.

Vært, producent og skribent på utallige BBC-dokumentarer om naturen, mennesket og dyreverdenen fra 1952 og frem til i dag. Herudover forfatter til flere end 20 bøger om samme emne.

Er aktiv i en lang række ngo’er, der arbejder for at beskytte naturen, bl.a. som præsident for Butterfly Conservation, vicepræsident i Fauna and Flora International, vicepræsident i The Conservation Volunteers m.fl.

I 1945 læste en ung Attenborough geologi og zoologi på Clare College i Cambridge. Selv om furerne er blevet dybere og håret hvidt siden, er hans entusiasme og begejstring for verdens forunderlige natur ikke falmet. Ifølge Henrik Herold er det netop hans oprigtige begejstring og hans store faglige viden, der har gjort ham til en af verdens mest respekterede tv-personligheder.

»Når man hører hans stemme, så ved man, at det, der kommer, er både spændende og troværdigt. Han er ikke bare en ”presenter”, men fagligt funderet, og så har han altid haft naturen, dyrene og historien i centrum i stedet for at være selviscenesættende. Det er den rene vare og ligesom at være der selv,« siger Henrik Herold.

Den britiske dokumentarist har modtaget et væld af priser for sine film og har mere end 10 dyre- og plantearter opkaldt i sit navn, herunder det ecuadorianske blomstertræ (Blakea attenboroughi), en kødædende plante (Nepenthes attenboroughiiden), sortøjede satyrsommerfugl (Euptychia attenboroughi), et langnæbbet myrepindsvin (Zaglossus attenboroughi) og Attenboroughs nisseedderkop (Prethopalpus attenboroughi). Desuden er Nordens største akvarie, Den Blå Planet på Amager, opkaldt efter en af hans dokumentarserier.

Læs også
Top job