Navne

Elon Musk er alt andet end en afslappet, normal fyr

50 år mandag: Milliardæren Elon Musk grundlagde sin formue ved at stifte og sælge flere internetvirksomheder. Siden kastede han sig over elbiler og rumraketter. 

Elon Musk, der er topchef i både Tesla og Spacex, er i dag en af verdens rigeste mænd med en anslået formue på 151 mia. dollars. Foto: Hannibal Hanschke

Da Elon Musk gæstede det amerikanske talkshow ”Saturday Night Live” i maj i år, sagde han til publikum:

»Til alle, jeg har fornærmet, vil jeg bare sige: Jeg genopfandt elektriske biler, og jeg sender mennesker til Mars i raketter. Troede I, at jeg ville være en afslappet, normal fyr?«

Og nej – Elon Musk, milliardær og erhvervsikon er langtfra normal og afslappet.

Han er i dag en af verdens rigeste mænd.

Formuen blev grundlagt, da han som ung var med til at stifte to virksomheder, der siden blev solgt for mange millioner. Først Zip 2, en slags lokalitetstjeneste i internettets spæde start i 1995, og siden betalingstjenesten Paypal.

Elon Musk har dog aldrig været typen, der lænede sig tilbage. I de senere år er han især kendt for elbiler og rumraketter.

Han stiftede Spacex i 2002 med ambitionen om at sende mennesker i rummet. Spacex blev i 2020 det første private firma til at sende mandskab til Den Internationale Rumstation (ISS) og bringe dem sikkert tilbage igen. Planen er at sende turister til Månen i 2023.

I 2003 var han sideløbende med til at stifte Tesla med ambitionen om at udvikle elektriske biler, der var bedre at køre i end dieselbiler. Den første model var klar i 2008.

Selskabet fik først sit første overskud på bundlinjen i et årsregnskab i 2020.

Milliarder af dollars

Elon Musk, der i dag er topchef i både Tesla og Spacex, har dog ikke lidt pengenød. Han er i dag en af verdens rigeste mænd med en formue, der ifølge den seneste opgørelse fra erhvervsmagasinet Forbes lyder på 151 milliarder dollars, som rundt regnet er omkring 980 mia. kr.

Mere end 57 millioner følger ham på Twitter, og hans tweets har flere gange haft stor indflydelse i den finansielle verden. Forskellige udtalelser om kryptovaluta har sendt kurserne op og ned.

Flere gange har hans udmeldinger også skabt store bevægelser i Teslas aktiekurs – og ikke kun til den positive side.

Et tweet i maj 2020 om, at kursen var for høj, kostede et dyk svarende til 102 mia. kr. i markedsværdi. Hans personlige formue svandt med omkring 19 mia. kr.

Heller ikke privatlivet er gået helt stille for sig for den driftige forretningsmand, der i øvrigt fortalte i ”Saturday Night Live”, at han er diagnosticeret med Aspergers syndrom, og at det er medvirkende årsag til, at han indimellem siger eller skriver underlige ting.

I 2020 fik han en søn, med det særlige navn X Æ A-Xii, sammen med sangerinden Grimes.

Det er barn nummer syv for milliardæren, som har seks sønner fra sit ægteskab med forfatteren Justine Wilson.

Sønnerne hedder Nevada, Griffin, Damian, Xavier, Saxon og Kai.

/ritzau/

Læs også