Navne

Lise Kingo har haft en karriere i bæredygtighedens tegn

Bæredygtighed har været en ledetråd i hele Lise Kingos karriere.

Lise Kingo blev den blot anden direktør i FN-initiativet Global Compact, som arbejder med klima og verdensmål.  Arkivfoto: Finn Frandsen Lise Kingo blev den blot anden direktør i FN-initiativet Global Compact, som arbejder med klima og verdensmål.  Arkivfoto: Finn Frandsen

Lise Kingo, som tirsdag den 3. august fylder 60 år, blev ansat i Novo Nordisk i 1988. Hun blev koncerndirektør i 2002 og havde posten i en årrække. Hendes felt var især CSR, det vil sige virksomheders sociale ansvar.

Bæredygtighed og ansvarlig forretning er i dag ikke længere blot en tendens eller en bølge i bevægelse. Det er et vilkår støbt i cement, som en leder skal forholde sig til, sagde hun sidste år i et interview med netmediet lederstof.dk.

Lise Kingo forlod Novo Nordisk i forbindelse med en ledelsesrokade i 2014.

Året efter blev hun af FN’s daværende generalsekretær, Ban Ki-moon, udpeget som direktør for FN-initiativet Global Compact. Det blev oprettet i 2000 og skal mobilisere virksomheder i en global bevægelse for bæredygtig udvikling.

Over 11.000 virksomheder har tilmeldt sig, og flere kommer til. Fokus er på områder som menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og anti-korruption.

»Vi ved alle sammen, at man ikke kan drive god forretning på ustabile markeder. Ustabile markeder kommer dér, hvor der er for stor ulighed, for stor påvirkning fra klimaforandringer, skovbrande eller andre påvirkninger. Det er i alles interesse at arbejde hen imod en verden, hvor både mennesker og miljø trives,« fastslog Lise Kingo i juli 2020 i Jyllands-Posten.

Hun blev den blot anden direktør i Global Compact. Efter fem års indsats som leder her gav hun i 2020 stafetten videre til Sanda Ojiambo.

Hun har nu helliget sig arbejde med internationale bestyrelsesposter.

Lise Kingo har en bachelor i de klassiske humanistiske fag oldtidskundskab og religion fra Aarhus Universitet. Hun supplerede med en HD i afsætningsøkonomi fra CBS i København og en mastergrad i ansvarlighed og virksomhedsstrategi ved Bath University nær Bristol.

Hun har haft bestyrelsesposter i Rådet for Samfundsansvar og Den Danske Naturfond samt været medlem af Etisk Råd.

Fritiden bruger Lise Kingo blandt andet på at motionere og læse skønlitteratur.

Læs også