Han forførte Norge
70 år: Den prisbelønnede norske forfatter Jan Kjærstads bøger sætter tankerne i gang om menneskeliv, glæde, sorg og samfund.
Siden norske Jan Kjærstad for lidt over 40 år siden udgav novellesamlingen ”Kloden dreier stille runt”, der tog livtag med både menneskelige og samfundsmæssige problemstillinger og dilemmaer, har han været en af Norges anerkendte forfattere og litteraturtænkere.
Hans udgangspunkt som teologiuddannet har givet ham en grobund for at beskrive de mere eksistentielle dimensioner i menneskers liv. Og han eksperimenterer gerne med blandede genrer og former i sine værker.
Senest var det med bogen ”En tid til at leve”. Den blev udgivet sidste år og handler om 12 mennesker, som er på vej til en teaterforestilling, og som hver især har egne problemstillinger, der vikles ind i hinanden.
Jan Kjærstad blev født i en lille forstad til Oslo. Og efter succesen med ”Kloden dreier stille runt” var han redaktør på litteraturtidsskriftet ”Vinduet” i en årrække.
En tid, hvor han ikke var bleg for at blande sig i debatter om både bøger og samfund.
Med sin trilogi om den fiktive tv-berømthed Jonas Wergeland i bøgerne ”Forføreren”, ”Erobreren” og ”Opdageren” tog karrieren for alvor fart for Kjærstad og indbragte ham Nordisk Råds Litteraturpris i 2001.
Af andre priser, som Kjærstad har modtaget, kan nævnes Aschehougprisen i 1993 og Det Norske Akademis Pris i 2013.
Når Jan Kjærstad beskriver almindelige menneskers sorg, glæde, problemer og opture, har det som regel større og mere principielle implikationer.
I 2018 udgav han romanen ”Storefield”, hvor der begås mord på en fiktiv politisk elite i Norge. Bogen handler om den folkestemning og sorg - hos den enkelte og samfundet - der indfinder sig.
Mange anmeldere læste det som en skildring af Breivik-sagen. Blandt andet Informations anmelder, der kaldte det for ”et storslået stykke skønlitteratur og desuden et stykke politisk erkendelseslitteratur”.
Jan Kjærstad er gift med grafiker Terese Moe Leiner.
/ritzau/