Navne

Tidlere Dong-chef og dagbladsmand, Holger Lavesen, er død

Den mangeårige formand for Dagbladet Politiken og tidligere Dong-topchef Holger Lavesen blev 81 år.

Daværende bestyrelsesformand Holger Lavesen med daværende adm. dir. Lars Munch i baggrunden i 2002, da nyheden om fusionen af Dagbladet Politiken og Jyllands-Posten blev offentliggjort. Foto: Claus Lunde.

Den tidligere topchef i Dong og mangeårige formand for Dagbladet Politiken, Holger Lavesen, døde søndag morgen efter længere tids hjertesygdom. Han blev 81 år. Holger Lavesen tilhørte den forholdsvis snævre personkreds, som har kombineret en karriere som topembedsmand og som topchef i erhvervslivet.

Holger Lavesen begyndte som sekretær i Indenrigsministeriet som 26-årig i 1961, det år han blev jurist fra Københavns Universitet. 10 år senere blev han forfremmet til departementschef i landets første miljøministerium, Ministeriet for Forureningsbekæmpelse. På sin første arbejdsdag forbød han De-formen og gjorde alle dus.

I 1983 gjorde daværende statsminister Poul Schlüter (K) ham til arbejdende bestyrelsesformand i Dansk Olie og Naturgas, Dong, som på det tidspunkt var en underskudsforretning. I 1995 blev han adm. direktør i Dong, som for længst havde vendt underskud til overskud. Her fortsatte han frem til 2001.

Det var dog en anden toppost, som for alvor profilerede ham offentligt. I 1992 indtrådte Holger Lavesen efter opfordring fra flere pensionskasser som bestyrelsesformand i det kriseramte forsikringsselskab Hafnia, men et forsøg på at redde selskabet mislykkedes, og efter kort tid på posten gik Hafnia i betalingsstandsning. Investorer lagde sag an mod bl.a. Lavesen, som endte med at blive frikendt.

Han har bestridt flere tunge bestyrelsesposter i bl.a. Carlsberg, Terma og NKT, og han var formand for Dagbladet Politiken fra 1994 til 2002. Under hans formandskab gennemførtes fusionen med Jyllands-Posten og JP/Politikens Hus var født. Han fortsatte som næstformand i fusionsvirksomheden frem til 2008, da han forlod bestyrelsen efter en strid om den fremtidige ledelse af mediehuset.

Bisættelsen kommer til at foregå privat for den nærmeste familie.

BRANCHENYT
Læs også