Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Venezuela kan gå bankerot på mandag

For ikke så mange år siden flød oliepengene frit. Mandag kan Venezuela så gå statsbankerot.

En fodgænger går forbi en væg, hvor der på spansk er skrevet: "Der er ingen fred, når der er sult!" Foto: Ariana Cubillos/AP Photo

Lidt mere end 1,7 mia. kr. Sådan lyder regningen efter weekenden for Venezuela, der mandag i næste uge rammer et grimt punkt i afviklingen af en statsgæld på 900 mia. kr.

Grimt, fordi der nu bredt spekuleres i at Venezuela hverken kan eller vil betale på mandag - landet har forlængst bedt sine kreditorer om gældssanering. Faktisk kan Venezuela allerede have misligholdt sin gæld. Det kommer også til at stå klart mandag.

Men det står i hvert fald helt klart, at den socialistiske regering i landet er under hårdt pres, skriver Troels Halck Pedersen og Lars Krabbe, henholdsvis chefporteføljeforvalter og seniorporteføljeforvalter fra Emerging Markets-obligationsteamet i BankInvest, i en analyse.

»Det bliver ikke let for den upopulære og hårdt pressede præsident Maduro at få kreditorerne til at gå med til en gældssanering. Det bliver særligt vanskeligt for de amerikanske kreditorer at deltage i en evt. gældssanering, hvor f.eks. statsobligationsgæld nedskrives mod udstedelse af nye lån,« lyder det fra forvalterne, der uddyber:

»Det skyldes, at den amerikanske præsident Donald Trump tidligere i år har indført sanktioner mod det socialistiske styre i Venezuela, fordi Trump beskylder landet for at modarbejde demokratiet og centrere magten hos præsident Maduro og hans folk, mens oppositionen og parlamentet er blevet kørt ud på et sidespor.«

Derouten stammer dog også fra før Trump, og skyldes i høj grad faldet i oliepriserne, påpeger de to forvaltere.

»Det er en tragedie. Hugo Chávez (landets tidligere præsident, red.) blev valgt i 1999 på en socialistisk politik, hvor han bl.a. brugte store summer på at løfte befolkningen ud af fattigdom. Han nationaliserede store dele af den venezuelanske industri og baserede landets økonomi primært på eksportindtægter fra olieproduktionen og import af fødevarer,« skriver Bankinvest-forvalterne og fortsætter:

»Samtidig støttede Chávez socialistiske alliancepartnere i bl.a. Cuba og Bolivia med billig olie. Alt dette var muligt så længe olieprisen var høj – godt 100 dollars pr. tønde. I dag er olieprisen på under det halve, og indtjeningen i det statslige olieselskab PDVSA er faldet fra 66 mia. dollars (ca. 422 mia. kr.) i 2011 til blot 15 mia. dollars (ca. 96 mia. kr.) i 2016.«

Ifølge Bloomberg handler en lang række af Venezuelas statsobligationer nu til omkring 30 cent på dollaren - altså en pris, der meget klart antyder en overhængende rabat udløst af en frygt for statsbankerot.

BRANCHENYT
Læs også