Økonomi

Cheføkonom: 2 mio. beskæftigede er ikke Trumps fortjeneste

Præsident Donald Trumps største præstation er, at han ikke har fået ødelagt opsvinget, lyder det fra cheføkonom Anders Høyer.

Donald Trump hentede ikke mindst valgsejren i kraft af hvide, middelklasseamerikanere uden videregående uddannelse: Foto: AP/Andrew Harnik

Det amerikanske arbejdsmarked har vind i sejlene. Da den månedlige rapport for beskæftigelsen i USA blev præsenteret tidligere i dag, fredag, var det 87. måned i streg, at udviklingen var positiv.

Det betyder, at 2,1 mio. flere personer er kommet i arbejde, siden Donald Trump blev staternes præsident. Det svarer til en stigning i beskæftigelsen på 1,3 pct. Det vil han formentlig glæde sig over, præsidenten, men kan han også tage æren for udviklingen?

Nej, lyder det fra Anders Høyer, der er cheføkonom i Sparekassen Kronjylland.

»Det er yderst begrænset, hvor meget Trump kan tage æren for den gode udvikling. Økonomien og arbejdsmarkedet var allerede i rigtig god gænge, inden han overtog stafetten som præsident, og der er ikke vedtaget noget, der har løftet væksten yderligere i 2017,« skriver han i en analyse.

I 2016, i Barack Obamas regeringstid, var stigningen i beskæftigelsen tilmed en anelse højere. At den stigningen løjede lidt af i 2017, er dog også helt naturligt, understreger Anders Høyer, da man har nærmet sig et naturligt ledighedsniveau.

»Man kan sige, at Trumps største præstation går mere på, at opsvinget ikke er blevet ødelagt,« lyder det fra cheføkonomen.

Han peger på, at præsidenten kun har gennemført en meget begrænset del af den økonomiske politik, han gik til valg på.

Anders Høyer fremhæver Donald Trumps planer om handelshindringer over for bl.a. Kina og Tyskland samt genforhandlingen af den nordamerikanske handelsaftale. Ingen af delene er endnu blevet til noget.

Ej heller har Donald Trump fået fjernet den øgede regulering af den finansielle sektor, der kom i kølvandet på finanskrisen. Et føderalt budget for 2018 har amerikanerne heller ikke set noget til, selv om det skulle have været gældende for oktober.

Til gengæld har han fået vedtaget en skattereform. Men Anders Høyer tror ikke på, at Donald Trump når sit mål om at få 25 mio. flere i beskæftigelse de kommende 10 år.

»Det forhold, at ledigheden er faldet til 4,1 procent, og at store årgange begynder at forlade arbejdsmarkedet de kommende år, gør det meget vanskelligt at realisere målsætningen. De kommende mange år er der udsigt til en væsentlig lavere stigning i den potentielle arbejdsstyrke end den historiske udvikling.«

Læs også