Økonomi

Verdens gæld er vokset med 100.000 mia. kr. på et år

Verdens samlede gæld har aldrig været større end den er i dag.

Verdens samlede gæld går kun en vej. Tegning: Niels Bo Bojesen

Hvis verden var en bankkunde, ville den være rådgiverens værste skræk. Verdens samlede gæld bliver nemlig ved med at stige. Alene det sidste år er gælden vokset med knap 100.000 mia. kr. Det skriver en række internationale erhvervsmedier.

Det betyder, at gælden er højere end nogensinde før. 233.000 mia. dollars lyder det ufattelige beløb på, som verden skylder - eller hvad der svarer til 1.440.000 mia.kr. - eller 1.440.000.000.000.000 kr.

Til sammenligning havde Danmark i 2016 offentlige udgifter for 1.103 mia. kr. - altså det beløb, der skal til for at betale alle statens regninger.

Det er Institute of International Finance, som er en global sammenslutning i den finansielle sektor, der opgør verdens gæld. Og den hæfter sig ved en positiv udvikling, nemlig at gælden er faldet relativt til verdens samlede bruttonationalprodukt, BNP.

I tredje kvartal 2016 udgjorde gælden 325 pct. af BNP. Siden er forholdet faldet fire kvartaler i streg, og nu udgør den 318 pct.

Det er stadig en for stor andel. I hvert fald har Den Internationale Valutafond tidligere været ude at advare om, at et gældsniveau på 225 pct. af BNP var kritisk. Det er dog meget normalt, at gælden stiger, når der er vækst.

Gælden, som Institute of International Finance opgør, er opdelt i husholdningernes, staternes, de finansielle virksomheders og de ikke-finansielle virksomhedernes gæld. Grafikken nedenfor viser fordelingen, ligesom den viser, hvor meget gælden er steget på 20 år.

Læs også