Økonomi

Bomstærk krone presser eksportvirksomhederne

Siden 2015 er kronen skudt i vejret over for bl.a. dollar, pund og kinesiske yuan. Den virker nu som en klods om benet på mange eksportvirksomheder, der sælger varer uden for eurozonen.

Danmarks konkurrenceevne hører til blandt verdens bedste, men en styrket krone de seneste år giver modvind. Foto: AP/Daniel Reinhardt

Den stærke krone kan blive en dyr fornøjelse for de danske virksomheder, der er afhængige af eksport.

Den effektive kronekurs, der måler kronens værdi på de vigtigste eksportmarkeder, steg 3 pct. sidste år, da den amerikanske dollar tog et stort dyk.

Går man tilbage til marts 2015, lyder stigningen dog på hele 6 pct., bl.a. hjulpet af nedsmeltningen i det britiske pund efter brexit-afstemningen.

»Det er meget. Rigtig meget. Det er noget, som gør en markant økonomisk forskel,« siger Steen Bocian, cheføkonom i interesseorganisationen Dansk Erhverv.

Udviklingen fungerer som en klods på benet på mange virksomheder fordi deres varer bliver dyrere uden for eurozonen, og det vil ifølge analytikere være dyrt for selskaber som medicinalselskabet H. Lundbeck A/S når det hjemtager profit fra bl.a. USA. 

Man skal tilbage til årene før finanskrisen for at finde en lignende stigning i kronekursen. Det påvirker ifølge Steen Bocian bl.a. salget til USA, der i de seneste tre måneder har ligget 14 pct. under niveauet fra den samme periode året før.

En styrkelse på 6 pct. af den effektive kronekurs kan på papiret kappe op mod 32 mia. kr. af eksportsalget og koste 30.000 arbejdspladser, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

Medicinalselskabet Novo Nordisk A/S mener, at ugunstige valutakurser i år vil sænke salgstallene med 2 pct. og driftsresultatet med 3 pct. i forhold til forventningerne ved årets begyndelse.

Den stærke krone trækker overskuddet i Lundbeck ned med hele 5 pct. i 2017, lød det fra analysehuset Jeffries forleden. Selskabet finder en stor del af sin omsætning i USA.

»Vi spekulerer ikke i valutakursers eksakte udvikling, så gættet på 5 pct. må stå for deres (Jeffries', red.) egen regning. Men alt andet lige vil en faldende dollarkurs have negativ betydning for os, idet vi tjener penge i USA,« siger Mads Kronborg, kommunikationschef i Lundbeck.

Der er ifølge bl.a. Nordea heller ikke tegn på et kursskifte foreløbig. Snarere tværtimod, mener banken, der forudser en stærkere euro, og dermed krone, i 2018.

Udviklingen har allerede fået mange virksomheder til at søge mod Europa, hvor ulempen ikke er så stor, mener DI.

Her har en opblomstring i den europæiske økonomi, vores største marked, maskeret effekten i de faktiske vækst- og ledighedstal, vurderer Allan Sørensen, chefanalytiker i DI.

»Når det er så markante ryk, er det noget, vi kan mærke. Vi får sværere ved at komme ud på markederne uden for Europa. Men så kan vi glæde os over, at det går så godt i Europa,« siger Allan Sørensen.

Læs også