Økonomi

Californien er nu verdens femtestørste økonomi

En BNP-stigning på knap 800 mia. kr. i 2017 har gjort Californien til en af de fem største økonomier i verden. Den amerikanske stat går eksempelvis forbi Storbritannien.

Silicon Valley er koncentreret i området omkring byen San Jose og huser hovedsæder for adskillige højtenologiske firmaer, herunder Adobe, Apple, Google og eBay. Foto: AP

Californien er en større økonomi end Storbritannien. Det viser data offentliggjort fredag, som gør staten i det vestlige USA til den fremtestørste økonomi i verden. Californiens bruttonationalprodukt (BNP) er nu kun overgået af økonomien i USA, Kina, Japan og Tyskland. Det skriver mediet CNBC.

I 2017 steg Californiens BNP med 127 mia. dollars, svarende til 790 mia. kr. Således endte statens samlede BNP på 2.700 mia. dollars - 16.804 mia. kr.

»Californiens stærke økonomiske præstation i forhold til andre industrialiserede økonomier er drevet af arbejdernes produktivitet,« forklarer økonomiprofessor ved University of California, Lee Ohanian, til CNBC.

»Storbritannien har 25 mio. flere indbyggere end Californien, men har nu en mindre BNP,« siger Lee Ohanian om staten, der tæller 40 mio. indbyggere.

Størstedelen af den økonomiske vækst er koncentreret omkring kystområderne, der huser byer som San Francisco, San Diego, San Jose og Los Angeles.

Teknologiindustrien i Silicon Valley samt underholdningsindustrien i Hollywood er to af de brancher, som staten er mest kendt for, mens Californien også huser meget landbrug i Central Valley. Sidstnævnte bidrog dog ikke til den øgede BNP i 2017. Her bidrog finanstjenester og ejendomssektoren med godt 160 mia. kr., mens informationssektoren, herunder Silicon Valley, vækstede med knap 125 mia. kr.

Det er ikke første gang, at Californien er verdens femtestørste økonomi. Det skete også i 2002.

BRANCHENYT
Læs også