Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mangel på arbejdskraft spreder sig til flere brancher

Beskæftigelsesminister advarer om stigende pres på lønninger og overophedning af økonomien om et eller to år.

København lægger stadig større afstand til resten af landet, viser en ny opgørelse.  Foto: Niels Hougaard

Manglen på arbejdskraft i Danmark er det seneste år taget til og har bredt sig til flere brancher.

Det skriver Berlingske.

I foråret i 2018 lå antallet af de såkaldte forgæves rekrutteringer i offentlige og private virksomheder på det højeste niveau i 10 år. Det viser en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

I foråret har der været 16.800 forgæves rekrutteringer, hvilket er ni procent flere end i foråret i 2017.

24 procent af dem, der har haft brug for at ansætte flere meddeler, at de har haft problemer med at rekruttere i et eller andet omfang. Det fremgår i en spørgeskemaundersøgelse, som styrelsen foretager hvert halve år.

Andelen af forgæves rekrutteringer er fortsat langt fra niveauet i 2007, hvor det lå på 58.300.

- Vi begynder at se mangel på arbejdskraft i en bred vifte af brancher og ikke kun som tidligere inden for nogle få brancher, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til avisen.

Han både forventer og frygter, at der i de kommende år vil komme voldsomme stigninger i antallet af forgæves rekrutteringer, pres på lønningerne og ringere konkurrenceevne.

Der er flest forgæves rekrutteringer i brancherne for bygge og anlæg, handel, sundhed og socialvæsen, industri og hotel og restauration.

Hotel og restauration samt information og kommunikation er komme til som brancher, der oplever rekrutteringsproblemer.

Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, mener at det minder om situationen i 2005 to år før manglen på arbejdskraft toppede i 2007.

- Det er blevet sværere i takt med at konjunkturerne har rettet sig, og en del virksomhederne er nødt til at lade ordrer ligge, siger han til Berlingske.

Hos LO hæfter cheføkonom, Allan Lyngsø Madsen, sig ved, at antallet af forgæves rekrutteringer ligger i samme niveau som sidste år, hvis det bliver sat i relation til antallet af beskæftigede, der er steget det seneste år.

BRANCHENYT
Læs også