Økonomi

Nye lønforhandlinger har givet højeste lønstigninger i 10 år

Indberetninger for 120.000 industriansatte viser, at lønstigningerne fortsætter for femte år i træk. Niveauet er næsten på højde med før krisen. DI kalder udviklingen »rigtig god«, mens fagforening efterlyser mere mobile medarbejdere.

Der er godt gang i kedlerne i den danske industri, og lønstigningerne fra de lokale lønforhandlinger har givet de højeste lønstigninger i 10 år. Arkivfoto: Vald. Birn.

Indberetninger for 120.000 industriansatte viser, at lønstigningerne fortsætter for 5. år i træk og er nu næsten på højde med før krisen. DI kalder udviklingen ”rigtig god”, mens fagforening efterlyser mere mobile medarbejdere. Industriens timelønsansatte har efter de lokale lønforhandlinger hevet 1,89 pct. hjem i lønstigninger. For funktionærer er tallet 2,26 pct.

»Det er en tendens, vi har set i nogle år, og det skyldes dels, at det går godt i rigtig mange medlemsvirksomheder og dels, at beskæftigelsen er steget ret meget herhjemme, så det er også en reaktion på, at arbejdsmarkedet så småt strammer til. Stigningerne var højere i 2007 og 2008, men dér blev stigningerne i stor stil spist op af inflationen. Men der er da en rigtig god reallønsudvikling lige nu, og vi skal passe på med ikke at opfatte 2 pct. stigning som en lav lønstigning. Det skal vi ikke være så kede af,« siger underdirektør i DI, Steen Nielsen. ..

BRANCHENYT
Læs også