Økonomi

VM-succes og hedebølge fik den britiske økonomi til at vokse mere end forventet

VM i Rusland og en usædvanlig varm sommer fik den britiske økonomi til at hurtigere end ventet i maj, juni og juli.

Engelske fans fejrer et mål i kampen mellem England og Sverige den 7. juli. Nu kan det engelske landsholds succes ved VM også aflæses i den britiske økonomi. Foto: AP Photo/Matt Dunham.

Det kan nu aflæses direkte i den britiske økonomi, at Harry Kane, Dele Alli, Harry Maguire og resten af stjernerne på det engelske landshold nåede hele vejen til semifinalen ved sommerens VM i Rusland og sendte nationen ud i en kollektiv VM-rus.

For kombinationen af et succesrigt VM i fodbold og det varme sommervejr skæppede så godt i kassen hos især de engelske restauranter og pubber, at den britiske økonomi voksede med det hurtigste tempo i næsten et år.

Det viser nye tal fra Office of National Statistics (ONS), der er den britiske pendant til Danmarks Statistik.

I perioden maj, juni og juli voksede det britiske bruttonationalprodukt (BNP) med 0,6 pct., hvilket var mere end forventet og samtidig den største stigning siden august måned sidste år.

»Væksten i økonomien steg i de tre måneder frem til juli. Tjenesteydelser voksede særligt stærkt, mens detailhandlen også klarede sig godt styrket af varmt vejr og VM. Byggesektoren kom også tilbage efter en svag start i år,« siger Rob Kent-Smith, der er chef for den økonomiske afdeling i ONS.

Alene i juli måned voksede den britiske økonomi med 0,3 pct.

Væksten i den britiske økonomi har ellers kørt i et forholdsvist sløvt tempo i årets første seks måneder. I første kvartal voksede økonomien med 0,2 pct. i forhold til kvartalet før, mens britisk økonomi voksede med 0,4 pct. i andet kvartal.

Men den varme sommer, der blev den varmeste i Storbritannien siden man begyndte målingerne i 1910, og det engelske landsholds succes, fik briterne – og især nok englænderne – til at bruge flere penge uden for hjemmets fire vægge.

På trods af udviklingen i økonomien var bedre end forventet, advarer John Hawksworth, cheføkonom i PwC, mod, at man antager et alt for optimistisk syn på økonomien.

Årsag? Brexit.

»Ser man fremad kan den lange, varme sommer blive afløst af et stormfuldt efterår, da usikkerheden i forbindelse med Brexit kan føre til, at virksomhederne bl.a. udsætter store beslutninger i forhold til investeringer,« siger han til BBC.

Læs også
Top job