Økonomi

Økonomer sætter udløbsdato på det globale opsving

Et årti efter finanskrisen begynder de første prognoser at spå om afslutningen på det økonomiske opsving i USA og dermed også i eurozonen. Allerede næste år vil finansmarkederne spejde efter tegn på nedturen, vurderer banker.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kan med sine skattelettelser allerede have lagt kimen til en nedtur, som også vil ramme eurozonen og finansmarkederne, vurderer flere banker. Foto: AP/Alex Brandon

Flere prognoser peger nu på, at væksten i USA, eurozonen og Kina vil dykke kraftigt i 2020. Det kan blive starten på en afmatning, som kan sætte finansmarkederne under pres allerede i starten af næste år.

»Det er en epoke af vækst, der er ved at slutte. Amerikansk økonomi kommer ud for en relativ brat landing i 2020. Det vil have en bølgeeffekt på resten af verdensøkonomien og bringe eventuelle ubalancer på finansmarkeder og boligmarkeder frem i dagens lys,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Væksten i den amerikanske økonomi, verdens største, falder ifølge Nordea, Handelsbanken og Deutsche Bank til kun hhv. 1,2 pct., 1,1 pct. og 1,5 pct. i 2020 fra 2,8 pct. i år.

Det er så brat en opbremsning, at den ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, meget vel kan blive endnu mere voldsom end prognoserne tilsiger.

Udviklingen kommer, fordi effekten af præsident Donald Trumps skattelettelser ebber ud, ledigheden falder til rekord-lavt niveau, og fordi landets centralbank hæver renterne, vurderer bankerne.

Det kan skabe frygt for en dybere nedtur også i eurozonen og Kina, som centralbanker får svært ved at afbøde, vurderer Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie. Det kan skræmme aktiemarkedet allerede i starten af næste år.

Det er dog endnu for tidligt at sige, hvor dyb afmatningen bliver, mener han.

»Hvis prognoserne får ret, så bliver 2019 et ’breaking point’ for markedet. Men der kan stadig ske mange ting, som kan enten udskyde det eller gøre det værre,« siger Henrik Drusebjerg.

Læs også
Top job