Økonomi

Udlandet sælger ud: Glansen er gået af de danske aktier

Efter næsten et årti med afkast, som efterlod langt de fleste europæiske markeder i støvet, kan det være slut med dansk enegang for en tid, vurderer flere kilder.

Novo Nordisk, Ambu, Bavarian Nordic og andre medicinal- og medico-virksomheder har fået store tæv på børsen de seneste uger. Foto: Finn Frandsen Foto: Finn Frandsen.

Danske aktier, anført af klenodier som Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank, har givet nogle af de højeste afkast i Europa siden finanskrisen.

Men de seneste ugers voldsomme kursfald er et varsel om, at det kan være fortid, mener flere kilder.

»Det er formentlig slut med den danske enegang for en tid. Vi er ved at kunne se en grænse for, hvor langt den høje vækst kan køre. Den skepsis rammer dyre aktier i lande som Danmark hårdere end andre steder,« siger Henrik Olejasz Larsen, investeringschef i Sampension.

Fra foråret 2009, i ruinerne af finanskrisen, til slutningen af august i år gav en investering i det danske OMX C20-indeks et afkast på omtrent 380 pct., uden at medregne udbytter. Til sammenligning gav det toneangivende europæiske indeks, Eurostoxx 50, kun 80 pct.


En stor del af forklaringen var det store rentefald i kølvandet på finanskrisen, som tvang mange investorer ud af obligationer, mener Morten Kongshaug, tidligere investeringschef i Industriens Pension og i dag partner i selskabet Copenhagen Allocation Partner.

De søgte i stedet ind i de sikreste aktier. Her var det danske marked med sin mangfoldighed af aktier indenfor sundhed og fødevarer en lækkerbisken, vurderer han.

Det hjalp, at medicinalgiganten og Danmarks mest værdifulde selskab, Novo Nordisk, leverede det ene kanonregnskab efter det andet trods gældskrisen.

Den historie endte dog brat i sommeren 2016, hvor Novos indtjening ramte muren. Siden røg A.P. Møller-Mærsk i problemer, og de danske aktier toppede ud i starten af november sidste år.

Da var prisen som investorerne betalte for næste års indtjening – den såkaldte P/E - højere på danske aktier over en bred kam end i resten af Europa.

Senest er hvidvaskskandalen i Danske Bank gået verden rundt. Medicoselskabet Ambu og høreapparatselskabet GN Store Nord har også skuffet markedet.

Endelig er de amerikanske renter steget voldsomt siden august. Det skaber tvivl om virksomhedernes indtjeningsevne.

»Du har i øjeblikket en worst case-situation for det danske marked. Når de negative historier slipper, når disse aktier igen falder i investorernes gunst, så kan det danske marked igen klare sig som resten af Europa,« siger Morten Kongshaug.

Udenlandske investorer, der ifølge Nordnet i dag ejer omtrent 60 pct. af de danske aktier i C25-indekset, som indekset hedder i dag, stod for 90 pct. af alt salget af Ambu-aktier den seneste måned, 81 pct. af salget af Bavarian Nordic og 97 pct. i William Demant, viser en opgørelse for Finans. Selskaberne er faldet mellem omtrent 20 pct. og 40 pct. i perioden.

Siden slutningen af august har C25-indekset tabt omtrent 12 pct., mens tabet i Eurostoxx 50 kun er omtrent 7 pct.

»Vi har set ret voldsomme fald herhjemme. Aktierne er også faldet andre steder i Europa, men slet ikke i samme målestok, som vi har set på det danske marked. Der er dog en grænse for, hvor lang tid det kan fortsætte,« siger Janne Vincent Kjær, senioranalytiker i Jyske Bank.

Læs også
Top job