Økonomi

Dansk økonomi er uhyre sårbar over for udlandet

Hidtil har det været en nærmest rendyrket succeshistorie, at dansk eksport har vokset sig større og større. Nu giver det imidlertid Danmark en udfordring.

Dansk økonomi er blevet så åben, at landet i dag er blevet meget sårbart over for udsving i international økonomi. Og disse udsving har aldrig været så svære at forudse som nu. Det konstaterer Dansk Industri, DI, på baggrund af en prognose for dansk økonomi frem til 2020.

Det skriver Politiken onsdag.

- Der er større usikkerhed om verdensøkonomien nu end nogensinde før, siger Kent Damsgaard, der er direktør i DI, til Politiken.

Usikkerheden skyldes blandt andet USA's handelskrig med Kina og briternes forhandlinger om at forlade EU, hvor det endnu er uvist, hvor det ender.

Dansk økonomi har umiddelbart udsigt til en vækst på 1,8 pct. af bruttonationalproduktet, bnp, i 2019 og igen i 2020, forventer DI. Men udsigterne for verdensøkonomien er i løbet af i år blevet gradvist formørket som følge af brexit og handelskrig.

Hvis den udvikling fortsætter året ud, vil det ramme dansk økonomi så meget, at væksten til næste år og året efter bliver på 1,6 pct. i stedet for 1,8 pct. lyder DI's prognose. Det kan lyde som en lille forskel, men reelt betyder det, at dansk beskæftigelse vil være 14.000 personer lavere end ellers, skriver Politiken.

Læs også
Top job