Serier
0

Amerikanske soyabønner sender Trumps vigtigste målestok i bund

Det amerikanske handelsunderskud er nu på sit højeste niveau i 10 år. Det er et problem for præsidenten, som både under valgkampen og de første to år af sin embedsperiode har fokus på »better deals«, der skal mindske handelsunderskuddet.

Trumps handelskrig
USA's præsident Donald Trump og den kinesiske ditto, Xi Jinping, mødtes til G20-topmøde i weekenden, hvor de bl.a. aftalte en våbenhvile i landenes handelskrig. Nye tal viser nu, at USA's handelsunderskud, som Trump har gjort til et af sine vigtigste succesparametre, er historisk højt. 
Foto: Thomas Peter/AP

»I’m a Tariff Man.«

Ordene kom fra den amerikanske præsident Donald Trump tirsdag på Twitter. Trump har gjort handelsaftaler til et centralt parameter for sin præsidentperiode, og han ser det store handelsunderskud som et udtryk for, at USA bliver snydt i forskellige handelsaftaler.

Ordene faldt som svar på, at hvis han ikke får en god aftale med Kina, som helst skal landes inden for de næste 90 dage, så kører USA videre med planerne om at hæve toldsatserne fra 10 til 25 pct. på kinesiske varer for 200 mia. dollars.

»MAKE AMERICA RICH AGAIN,« sluttede han.

Men noget tyder på, at Trumps vigtigste parameter ikke går så godt. Nye tal torsdag viste, at handelsunderskuddet i oktober steg til 55,5 mia. dollars, hvilket er det højeste niveau i 10 år og femte måned i træk med et stigende underskud – og det er især handel med Kina, der skaber ubalancen, hvor underskuddet med stor sandsynlighed for første gang nogensinde runder 400 mia. dollars i år:

Det paradoksale i handelstallene er, at det ifølge Reuters er eksport af soyabønner, der trækker ned.

Tilbage i juli indgik USA og EU ellers en handelsaftale, der satte en stopper for den handelskrig, Trump også her var på vej ud i. En del af den aftale var, at EU skulle importere for milliarder af dollars af amerikanske soyabønner og flydende naturgas, og der var ifølge Trump ingen ende på, hvor god en aftale det her var, til trods for at EU ikke kan forpligte medlemslandene eller virksomheder til at købe soyabønner fra et bestemt land.

Oven i handelstallene kom der torsdag også den såkaldte APD-rapport, der giver et bud på, hvor mange private jobs, der er skabt i november forud for den officielle rapport, der kommer i morgen, fredag.

ADP sætter tallet til 179.000, hvilket er et markant fald fra de 225.000, der var i oktober.

BRANCHENYT
Læs også