Økonomi
0

Storbanker: Trump gør klar til at kickstarte handelskrig med Europa

Den amerikanske præsident Donald Trump gør sig klar til at skrue op for handelskrigen med EU og sætte tommelskruerne på de tyske og svenske bilproducenter, mener flere storbanker.

Den amerikanske præsident Donald Trump vil måske snart sætte tommelskruerne på EU i handelskrigen. Foto: AP Images

Efter mere end seks måneder med ro er den amerikanske præsident Donald Trump måske på nippet til at kickstarte handelskrigen med Europa.

Det mener bl.a. den amerikanske storbank Citigroup, DI og Danske Bank.

En ny handelskrig med USA vil ramme hele den europæiske økonomi, som hen over vinteren er bremset hårdt op. Og netop afmatningen i den europæiske økonomi giver Trump selvsikkerhed til at sætte hårdt ind overfor EU nu, vurderer Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank.

»Hvis man følger Trumps normale forhandlingslogik, så er det et godt tidspunkt at gå efter EU. Vi står svagere nu i en forhandling, og han vil prøve at presse EU endnu hårdere,« siger Allan von Mehren.

En rapport fra det amerikanske handelsministerium, der offentliggøres den 17. februar, vil ifølge Citigroup tydeligt vise, at amerikanske bilproducenter betaler langt mere i told end europæerne i USA. Samtidig venter Citigroup og Danske Bank, at Trump er tæt på at indgå en handelsaftale med Kina.

Det kan blive startskuddet til nye trusler og højere toldsatser på bl.a. biler fra EU, vurderer de. En udvikling, der kan ramme danske underleverandører til bl.a. tyske og svenske bilproducenter, og i sidste ende kan bringe dansk eksport for omtrent 100 mia. kr. til USA i skudlinjen, hvis EU svarer skarpt igen.

»Gør jer klar til mere turbulens i handelskrigen mellem EU og USA,« skriver bl.a. Cesar Rojas, økonom i Citigroup.

Indtil videre har handelskrigen med EU ellers kun udløst lidt ekstra told på bl.a. aluminium og stål. Så sent som i juni sidste år truede Trump dog med at indføre en straftold på 20 pct. på biler fra EU, men proklamerede allerede måneden efter en våbenhvile og startede nye forhandlinger. I stedet gik Trump målrettet efter Kina.

Hvis han igen retter kanonen mod EU, så lover det ikke godt, vurderer underdirektør i DI, Peter Thagesen.

»En ting er tarif på stål og aluminium. En anden ting er, at man gør bilsektoren til slagmark. Så kan det blive rigtig grimt. Skulle det ske, så har EU ikke anden udvej end at gengælde og så har man præcis det scenarie, man ikke ønsker. Vi har mange danske underleverandører til den tyske bilindustri,« siger Peter Thagesen.

BRANCHENYT
Læs også