Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mens May vaklede: Pundet steg - og faldt tilbage igen

Nyheden om at Theresa Mays dage som britisk premierminister kan være talte styrkede onsdag landets valuta - men et nej fra regeringspartneren DUP og bred uenighed i en serie af parlamentsafstemninger trak luften ud af bevægelsen.

Brexit - britisk farvel til EU
Den britiske premierministers tilbud om at trække sig hvis parlamentet accepterer hendes aftale med EU har onsdag styrket pundet yderligere.

Det britiske pund stod onsdag aften til sit stærkeste niveau over for både euroen og dermed også kronen i mere end et år og er også styrket over for den amerikanske dollar - lige indtil støttepartiet i den konservativt ledede britiske, nordirske DUP, trak tæppet væk under et ellers fornyet håb for Theresa Mays brexit-plan.

Udviklingen kommer efter en uge, hvor valutaen generelt er steget – og efter Theresa May har stillet det konservative partis medlemmer i udsigt, at hun vil gå af hvis den aftale med EU, der to gange tidligere er afvist, bliver stemt igennem.

Stigningen var dog først noget apatisk, og generelt er det tydeligt, at valutamarkederne stadig vægrer sig noget ved at tolke alt for tungt på de seneste udviklinger i britisk politik.

»Jeg tror, at Mays chance for at få en aftale igennem faktisk er højere, end markedet forventer lige nu,« lød det tidligere onsdag fra porteføljeforvalter Justin Onuekwusi fra Legal and General Investment Management over for Reuters.

Bevægelsen til et niveau på lige under 8,8 kr. tolkes dog af analytikere umiddelbart som en styrket tro på, at nyheden om at premierminister Theresa Mays tid på toppen i Storbritannien kan være temmelig stakket.

Udviklingen styrker nemlig samtidig troen på en aftale frem for et såkaldt hard brexit. Øget tro på en aftale har generelt været gavnligt for pundet, der så sent som i december var helt nede omkring 8,25 kr.

En række af premierministerens partifæller har nemlig skiftet mening om aftalen – med tidligere udenrigsminister Boris Johnson, generelt set som en mulig arvtager som en af de mest prominente bud. Metoden med at love at gå af hvis den aftale, man har forhandlet på plads bliver vedtaget, har dog langt fra vundet bred ros.

Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon skrev tidligere onsdag aften på det sociale medie Twitter at:

»Hvis Brexit bliver gennemtvunget på basis af en aftale, ingen for alvor støtter – en aftale, der faktisk er så dårlig, at premierministeren må gå af på grund af den – gør det alene et allerede dårligt projekt værre.«

Efter DUP’s afvisning af Mays aftale og underhusets nej til otte forskellige forslag sent onsdag aften er pundet nu tilbage hvor det startede onsdagen, lige under 8,75 kr., efter tidligere altså at have været tæt på 8,8 kr.

BRANCHENYT
Læs også