Serier
0

Kina sender muligt signal i handelskrigen: Konflikten kan blive langvarig

En tale fra Kinas præsident Xi Jinping bliver tolket i retning af, at Kina er indstillet på, at handelskrigen med USA bliver langstrakt.

Trumps handelskrig
USA's Præsident Donald Trump ses her under et møde i Buenos Aires med Kinas præsident Xi Jinping (Nummer to fra venstre). Foto:(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

Kina er klar til, at handelskrigen mod USA bliver langstrakt. Sådan bliver en tale fra Kinas præsident Xi Jinping i hvert fald udlagt.

Under en rejse rundt i Kina, der er en gentagelse af den lange march under Mao Zedong, holdt Xi Jinping tale i provinsen Jiangxi, og her faldt udtalelserne, som er blevet tolket i retning af, at man fra kinesisk side ikke venter en hurtig løsning.

»Vi er her ved udgangspunktet for den lange march for at mindes tiden, hvor den Røde Hær begyndte sin rejse. Vi tager nu selv hul på en lang march, og vi må starte forfra« sagde Xi Jinping ifølge South China Morning Post.

I 1934 begyndte Mao Zedongs Røde Hær sit tilbagetog under opgøret med Chiang Kai-sheks nationalister. Den lange march varede mere end ét år og resulterede i store tab, men den lange march endte med at lægge fundamentet for Mao Zedongs styre.

Xi Jinping nævnte ikke direkte handelskrigen med USA, men udtalelserne kommer på et tidspunkt, hvor konflikten mellem de to stormagter er blusset op.

»Det tolkes bl.a. som et signal om, at Kina er klar til en lang konflikt med USA. Hvorledes Xi Jinpings nye signaler skal tolkes ind i handelsforhandlingerne står naturligvis ikke krystalklart. Men overordnet set matcher det ind i et billede af, at Kina er klar til at kæmpe en sej kamp med USA/Vesten i forhold til handelskonflikter og andre typer af konflikter,« skriver Jakob Vejlø, chefstrateg i Bankinvest, i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også