Økonomi

Britisk økonomi lider under brexit-uro

For første gang i syv år er den britiske økonomi blevet mindre. Det skyldes ifølge analytikere uro om brexit.

Storbritanniens bnp faldt med 0,2 procent i andet kvartal. Det er første gang i syv år, at den britiske økonomi er gået tilbage.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- De seneste data viser en økonomi i tilbagegang, der ligger på kanten af recession. Det skyldes den lavere økonomiske vækst, hvis effekt bliver gjort værre af den lammelse, som brexit medfører, siger økonom ved IHS Markit Chris Williamson.

Storbritanniens finansminister, Sajid Javis, siger til Reuters, at han ikke forventer en recession.

Det britiske pund bliver voldsomt svækket af nyheden og falder til 8,056 kroner. I slutningen af juli kostede et britisk pund 8,367 kroner.

Siden Storbritanniens befolkning i 2016 stemte for at forlade EU, har der været stor politisk usikkerhed om, hvordan det skal ske.

Den tidligere premierminister Theresa May opnåede efter flere år en omfattende aftale med EU, der vil holde Storbritannien i en toldunion og sikre en høj grad af frihandel mellem EU og Storbritannien.

Aftalen blev dog forkastet af parlamentet og Theresa May erstattet som premierminister af Boris Johnson.

Han har svoret, at Storbritannien vil forlade EU lige meget hvad den 31. oktober. Sker det uden en aftale med EU, vil det mærkbart fordyre og komplicere samhandlen mellem Storbritannien og EU.

Den store usikkerhed gør det svært og usikkert for det britiske erhvervsliv at foretage investeringer.

- Briterne mærker nu de kedelige konsekvenser af det meget rodede brexit-forløb. Økonomien skrumpede i andet kvartal, og udsigterne for de næste måneder er heller ikke særlig opløftende, skriver Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en kommentar.

- De britiske industrivirksomheder har ikke været i dårligere humør siden finanskrisen. Den samlede tillid til økonomien er dykket kraftigt og signalerer meget svag aktivitet i britisk økonomi i de kommende måneder.

Læs også
Top job